Úřady práce ztrácejí zaměstnance, někteří se bojí agresivních klientů

Zaměstnanci na úřadech práce si stěžují na rostoucí agresivitu žadatelů o sociální dávky. Úřad od ledna do května letošního roku zaznamenal kromě stovek slovních asi tři desítky fyzických útoků. Větší agresivita klientů je jedním z hlavních důvodů, proč pracovníci z úřadu odcházejí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Úřad práce

Úřad práce | Foto: Filip Jandourek

„Dříve to byly víceméně verbální útoky, dneska se bohužel přidávají už i ty fyzické a skutečně už zavánějí brutalitou. To samozřejmě působí na naše zaměstnance, vyvolává to v nich veliký stres a je to také důvodem k tomu, že nám odcházejí kvalifikovaní lidé,“ potvrzuje mluvčí Kateřina Beránková.

Přesnou statistiku odchodů úřad nemá, z dvou set nových zaměstnanců ale z různých důvodů po zkušební době zůstává jen deset procent. Úřad chce proto zavést jasná pravidla pro řešení podobných incidentů.

„Z finančního hlediska bohužel není možné, abychom zavedli nezbytná opatření na všech kontaktních pracovištích v rámci celé České republiky. Takže momentálně situaci řešíme podle finančních možností jednotlivých krajských poboček,“ říká Beránková.

Někde podle ní mají pracovníci k dispozici ochranné spreje či SOS tlačítka, na řadě míst také spolupracují s ochrannou službou, městskými strážníky nebo republikovou policií.

Evelyna Kulíšková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme