Lhůta pro podání stížností na eurovolby vypršela, NSS jich bude řešit minimálně 15

Nejvyšší správní soud bude řešit minimálně 15 stížností na volby do Evropského parlamentu. Lhůta pro jejich podání vypršela dnes ve čtyři hodiny odpoledne. Další ale můžou dorazit prostřednictvím datových schránek. Zvolení konkrétního europoslance může zpochybnit každý volič, který si myslí, že došlo k porušení zákona.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejvyšší správní soud v Brně (Ilustrační foto)

Nejvyšší správní soud v Brně (Ilustrační foto) | Foto: Tomáš Adamec | Zdroj: Český rozhlas

Česká pirátská strana a Strana zelených si stěžovaly na pětiprocentní hranici pro vstup do Evropského parlamentu.

„Ta stížnost se dá podat pouze v momentě, kdy se někdo cítí poškozen touto klauzulí. A my se cítíme poškozeni, protože ten racionální důvod, tříštění vlády, který je uplatňován do Poslanecké sněmovny, v Evropském parlamentu samozřejmě neplatí,“ vysvětlil stížnost České pirátské strany odstupující předseda Ivan Bartoš.

„Německý soud rozhodl, že hranici sníží. Bylo to správně a my se snažíme do budoucna, aby tato hranice byla snížená v České republice,“ dodal.

Podle odstupujícího předsedy Strany zelených Ondřeje Lišky je pětiprocentní hranice neústavní. „Tato pětiprocentní klauzule vlastně zvyšuje nerovnost mezi hlasy voličů jednotlivých stran. Můžeme to ilustrovat tak, že například zatímco KDU-ČSL stačilo na jeden mandát 50 tisíc hlasů, Strana zelených s 57 tisíci hlasy není reprezentována v Evropském parlamentu,“ upozornil.

O výtkách České pirátské strany a Strany zelených rozhodne specializovaný volební senát.

Další stížnosti byly například na nezohlednění preferenčních hlasů. Některým lidem se také nelíbilo, jak volila partnerka šéfa hnutí ANO Monika Babišová. Ta nejdřív vhodila do volební urny hlasovací lístek bez obálky, pak s ní šel za plentu volit i Andrej Babiš.

„I tato námitka se v některých volebních stížnostech objevuje,“ potvrdil Soudce Nejvyššího správního soudu Vojtěch Šimíček.

Nejvyšší správní soud má nyní 20 dnů na to, aby stížnosti rozebral, projednal, a pak rozhodl. „Tento termín je pro nás směrodatný,“ uvedla mluvčí Nejvyššího správního soudu Petra Lavická.

Pokud Nejvyšší správní soud stížnost uzná, ovlivní to jen volbu konkrétního europoslance, ne výsledek celé strany.

Při minulých eurovolbách v roce 2009 bylo stížností jen sedm. Nejvyšší správní soud žádné nevyhověl.

Věra Pfeifferová, bre Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme