Roky tam mohli jen vojáci, teď vyrazili do vojenského újezdu v Brdech běžci

Zhruba dvě stovky běžců se podívaly na druhý nejvyšší vrchol Brd - Prahu. 862 metrů vysoký kopec je přitom běžně nepřístupný. Organizátorům závodu Brdská pětadvacítka se ale podařilo vyřídit u armády speciální povolení pro vstup do vojenského újezdu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vojenský újezd Brdy

Vojenský újezd Brdy | Foto: Petr Kološ | Zdroj: Český rozhlas

K prvnímu lednu 2016 by armáda měla Brdy opustit a zpřístupnit oblast všem. Účast na prvním závodě centrálními Brdy předznamenává značnou popularitu této lokality.

„Bohužel dnes nevyšlo počasí, pršelo, nicméně máme čtyřnásobnou účast oproti loňsku. Příští rok, pokud to vyjde, čekáme ještě další nárůst,“ říká hlavní organizátor závodu Petr Švarc z Triklubu Příbram.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na závodě Brdská pětadvacítka natáčel Petr Kološ

Většina závodníků přijela na start závodu z okolí, tedy z Příbrami, Rožmitálu, Hořovic nebo Berouna. „Bylo to hodně náročné, počasí nepřálo, ale trať byla výborná,“ pochvaluje si Pavel z Berouna.

Běžecké závody se naštěstí obešly bez vážnějších zranění. „Proběhlo to v klidu. Ošetřovali jsme jen jednoho muže, kterého chytla křeč do lýtka. Horší je to při cyklistických závodech. Když přeletí přes berany, tak máme kolikrát klíční kost a jedeme rovnou na urgent,“ říká za Červený kříž Zdeněk Pštrost.

Závod Brdská pětadvacítka je zapojený do seriálu sedmnácti regionálních závodů Brdský pohár. Rostoucí počet běžeckých akcí kopíruje současnou popularitu vytrvalostního běhu.

Petr Kološ Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme