Úsvit propadl v eurovolbách. Hranice 5 procent nedosáhli ani piráti a zelení, obrátí se na soud

Hnutí Úsvit přímé demokracie Tomia Okamury je jedinou parlamentní stranou, která propadla v evropských volbách. Hnutí získalo pouze 3,1 procenta hlasů, a nepřekročilo tak pětiprocentní práh nutný pro vstup do Evropského parlamentu. Této hranice nedosáhly ani Česká pirátská strana a Strana zelených, hodlají se kvůli ní obrátit na Ústavní soud.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tomio Okamura

Tomio Okamura | Foto: Filip Jandourek

„Ukázalo se, že nízká volební účast ovlivnila výsledky voleb. Paradoxně vyhrály strany, které podporují tvrdou evropskou integraci, které podporují měnovou fiskální unii a ti, kteří jsou proti nebo nejsou nakloněni Evropské unii, volit nepřišli,“ tvrdí lídr Úsvitu Roman Škrabánek.

Podle předsedy Tomia Okamury výsledek voleb ukazuje, že Evropská unie české občany nezajímá.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hnutí Úsvit přímé demokracie Tomia Okamury nezískalo v eurovolbách ani jedno křeslo. Napjatou atmosféru přímo ve volebním štábu Úsvitu sledoval Jaroslav Skalický

„Dá se říci, že se vlastně nepodařilo občanům České republiky v drtivé většině vysvětlit, jestli je vůbec Evropská unie důležitá, a přitom je. 80 procent zákonů rozhoduje Evropská unie v souvislosti s Českou republikou,“ vysvětluje Okamura.

V poli poražených skončila i Česká pirátská strana. Dopadla mnohem lépe než Úsvit a výsledek je pro ni velkým úspěchem. Získala 4,8 procenta hlasů. Ani to ale pro vstup do europarlamentu nestačí.

Piráti výsledek evropských voleb napadnou u Ústavního soudu. Klauzule podle nich omezuje poměrné zastoupení názorů v Evropě a ve volbách do Evropského parlamentu je zcela nesmyslná, protože vláda se v unii nesestavuje.

„I v našem národním parlamentu je tato klauzule diskriminační. Třetinová nebo čtvrtinová část voličů dá svůj hlas, který je zahozen. Skutečně platí heslo 'Jednota v různorodosti', a to bychom měli naplňovat,“ říká předseda české pirátské strany Ivan Bartoš.

„Německo ukázalo cestu, tam i piráti získali mandát, zatímco v České republice s téměř pětiprocentní podporou piráti mandát nedostanou,“ dodává.

Stížnost k Ústavnímu soudu na pětiprocentní hranici, jejíž překročení je nutné k získání mandátu ve volbách do Evropského parlamentu, chce podat i Strana zelených. Potvrdil to její předseda Ondřej Liška. Zelení si v eurovolbách připsali 3,8 procenta hlasů.

Jaroslav Skalický, Anna Maňourová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme