Autorem bestselleru roku je potřetí Zdeněk Svěrák, cenu dostal za knihu Po strništi bos

Českým bestsellerem roku 2013 je kniha Zdeňka Svěráka Po strništi bos. Vyhlásili ji organizátoři festivalu Svět knihy, který se koná v Praze na Holešovickém výstavišti. Známý textař, scénárista, herec a divadelník už stejnou cenu získal v minulosti dvakrát.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zdeněk Svěrák, scenárista a prezident správní rady Centra Paraple

Zdeněk Svěrák, scenárista a prezident správní rady Centra Paraple | Foto: Alžběta Švarcová | Zdroj: Český rozhlas

„U toho třetího jsem v to nedoufal, protože ta knížka Po strništi bos je trošku smutnější, a ono to vyšlo, tak jsem rád,“ svěřil se Svěrák.

Domů si tak odnesl už třetí sošku v podobě ženy vystupující z otevřené knihy od sochaře Olbrama Zoubka. „Už to bude vypadat jako sokolský slet,“ zasmál se.

Přehrát

00:00 / 00:00

Cenu Český bestseller za loňský rok získal už potřetí Zdeněk Svěrák, tentokrát za knihu Po strništi bos. Radiožurnálu se svěřil se svými pocity

Kniha zvítězila v hlavní kategorii Česká beletrie pro dospělé. Svěrák dostal cenu také v roce 2008 za prozaickou prvotinu Povídky a v roce 2011 za Nové povídky.

Ocenění Český bestseller udílí organizátoři za prodejní výsledky jednotlivých titulů. Do finále se dostal také Vlastimil Vondruška, Barbara Nesvadbová a Halina Pawlowská.

Po dnešku je znám také laureát prestižní ceny Jiřího Ortena. Od Svazu knihovníků a nakladatelů ji dostal básník Ondřej Hanus za svou sbírku sonetů Výjevy.

Dnešní program na Výstavišti už skončil, zítra patří mezi největší lákadla Světa knihy německy píšící autoři nebo třeba anketa Audiokniha roku.

Cenu Jiřího Ortena dostal Ondřej Hanus za svou básnickou sbírku Výjevy | Foto: ČTK | Zdroj: ČTK

Zuzana Vlčková, Květa Moravcová, Simona Bartošová, Tereza Chlubná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme