Cameronovy výhružky o odchodu Británie z EU kvůli Junckerovi označují německá média za vydírání

Britský premiér David Cameron vyhrožuje odchodem Velké Británie z Evropské unie v případě zvolení Jeanna Claude Junckera předsedou Evropské komise. Za bývalého lucemburského premiéra se postavila kancléřka Angela Merkelová. Německá média označují Cameronovo chování za vydírání.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

David Cameron

David Cameron | Foto: Jiří Hošek

David Cameron označil Jeanna Claude Junckera za příliš federalistického a vyjádřil se o něm jako "o postavě z 80. let, která nemůže vyřešit problémy příštích pěti let".

Junckera si vybrala jako kandidáta na šéfa EK Evropská lidová strana, vítězná frakce v Evropském parlamentu, v níž má nejsilnější zastoupení právě německá CDU Angely Merkelové. Za lucemburského politika se ale v Německu staví i opoziční SPD.

Parlamentní vůdce sociálních demokratů Oppermann označil debatu o tom, zda se vítěz voleb může ujmout funkce předsedy Evropské komise, za absurdní.

Také další politici vzkazují kancléřce Merkelové, aby se nenechala vydírat od politika, který zpochybňuje evropskou integraci.

Podle zahraničněpolitického experta CSU Uhla by odchod z unie poškodil především Británii.

Německá média soudí, že pokud by evropští lídři přistoupili na podobné vydírání a navrhovali své kandidáty na předsednický post, jen tím oslabí evropské instituce.

Klára Stejskalová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme