Sto rozhovorů a 52 hodin vysílání. Moderátoři ČRo útočí na svůj rekord

Do mobilního studia Radiožurnálu na Václavském náměstí se už za pár hodin posadí moderátoři Lucie Výborná a Jan Pokorný, aby pokořili svůj vlastní rekord v moderování. Loni si zkušení speakři vydrželi povídat s 90 hosty nepřetržitě dva dny. Tentokrát si přidali čtyři hodiny, pozvali o deset hostů víc a jen 24 hodin po skončení rozhlasového maratonu by měly všechny rozhovory vyjít knižně.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jan Pokorný a Lucie Výborná

Jan Pokorný a Lucie Výborná | Foto: Alžběta Švarcová | Zdroj: Český rozhlas

„S jídlem roste chuť. My jsme si říkali, že dokud nám to ještě jakž takž mluví a myslí, tak to zkusíme překonat,“ říká šéfredaktor Radiožurnálu Jan Pokorný.

Jako loni se bude u mikrofonu s Lucií Výbornou střídat ve dne, ale i v noci.

Přehrát

00:00 / 00:00

O projektu Českého rozhlasu 100 statečných natáčela reportérka Evelyna Kulíšková

„My jsme se vždycky dohodli třeba nad ránem, že kdo bude víc svěží, tak půjde k mikrofonu, obslouží čtyři hosty, což jsou dvě hodiny, a ten druhý si zkusí zdřímnout. Ale já jsem neusnul, mně hlava nepřestala šrotovat,“ dodává Pokorný.

Jan Pokorný po zkušenostech z loňska ví, že k úspěchu nepotřebuje kávu nebo energetické nápoje.

„Rozhovory působí proti únavě. Protože i když je třeba třicátý, tak člověk na sobě nemůže nechat nic znát,“ vysvětluje.

V odhodlání překonat vlastní rekord moderátory neodrazuje ani předpověď počasí. O víkendu má být tropické a v proskleném studiu by mohlo být velmi nedobře.

Na Václavském náměstí už se staví studio, ze kterého budeme vysílat | Foto: Miloslav Hamřík

Naštěstí, konstruktéři na to při stavbě vysílacího zázemí pamatovali. „Bylo tady teplo, takže jsme museli namontovat lepší klimatizaci, a i přesto svítilo sluníčko na ty, co dávali rozhovory, takže tady budou všude namontované markýzy,“ vysvětlil stavbyvedoucí Pavel Šimeček.

Kromě toho je mobilní studio větší než loni. Lidé tak budou mít víc prostoru sledovat moderátory a jejich hosty přímo na místě. Živý přenos poběží také na internetu.

100 statečných vyjde i jako kniha | Foto: Nakladatelství Grada

Den po skončení akce by navíc měly všechny rozhovory vyjít knižně. Pro moderátora Jana Pokorného znamená knížka nutnost se víc soustředit i v nočních hodinách.

Koordinátor projektu Martin Ondráček upozorňuje, že stihnout zredigovat přepisy všech rozhovorů pro knižní vydání, bude pro redaktory nakladatelství velká výzva.

„Když vezmeme rozhlasový rozhovor a přepíšete ho do textové podoby, tak se to nedá číst. Je řada mluvčích, kteří mluví nespisovně, jsou lidé, kteří opakují různá slova, jsou otázky, které nedávají smysl a samozřejmě i odpovědi, které nedávají smysl,“ vysvětluje Ondráček.

Martin Karlík, Evelyna Kulíšková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme