Biologická léčba artrózy je velmi účinná. Ukázala to studie, kterou vedl český tým

Každý druhý padesátník trpí artrózou kloubů. Onemocnění je velmi bolestivé a zpravidla končí operací a náhradním implantátem. Průlom může ale přinést biologická terapie pomocí kmenových buněk. Ukázala to unikátní ortopedická studie, na které se podíleli čeští lékaři a vědci a odborníci ze Slovenska, Litvy a USA. U skoro 80 procent pacientů se zmírnily bolesti nebo úplně přestali kulhat.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nový silný laser na rehabilitaci v Benešově prostupuje svým zářením do hloubky a pomáhá tak léčit vazy a šlachy

Nový silný laser na rehabilitaci v Benešově prostupuje svým zářením do hloubky a pomáhá tak léčit vazy a šlachy | Foto: Petr Ballek

Marcela Holčáková trpěla velkými bolestmi kyčlí, nemohla skoro ani chodit. Žádné léky ani doplňky stravy nepomáhaly. „Na artrózu třetího stupně nepomůže vůbec nic. Jedině operace.“

Po biologické terapii se ale vše zlepšilo. A to během pár týdnů. „Za dva měsíce bolest úplně odezněla. Vyběhla jsem s pejskem patro nahoru a pak dolů a poznala jsem, že mě opravdu nic nebolí. Takže bezvadné,“ popisuje.

Přehrát

00:00 / 00:00

Biologická terapie pomocí kmenových buněk úspěšně léčí artrózu kloubů. Ukázala to studie, na které se podíleli čeští lékaři a vědci. O podrobnosti se zajímala Petra Benešová

Třiašedesátiletá žena byla jednou z více než tisícovky pacientů, které v letech 2010 až 2013 odborníci testovali na léčbu kmenovými buňkami. Při ní lékaři nejprve odeberou vlastní tukovou tkáň pacienta pomocí liposukce.

„Zpracování z tukové tkáně na kmenové a další regenerativní buňky trvá asi hodinu. Poté máme buněčný přípravek připraven k aplikaci na místo poškození. Dává se do pohybové tkáně v bezprostřední blízkosti postiženého kloubu,“ popisuje prezident Mezinárodního konsorcia pro buněčnou terapii a imunoterapii Jaroslav Michálek.

Kmenové buňky pak obnoví v těle poškozené chrupavky. Potíže se po terapii zmírnily téměř u osmdesáti procent pacientů. Přitom polovině z nich hrozilo, že půjdou na operaci a výměnu kloubu.

Nejrychlejší zotavení do dvou týdnů

„Přitom jsme nezaznamenali žádný závadný vedlejší účinek. Musím říct, že to vychází ze schopnosti kmenových buněk regenerovat. Ta je samozřejmě vyšší u mladších pacientů,“ dodává Michálek.

Nejrychleji, do dvou týdnů, se zotavila devatenáctiletá pacientka. Půl roku až rok trvala regenerace u lidí starších sedmdesáti let. „Nejstaršímu účastníkovi studie bylo 94 let. V současné době je velice spokojený s výsledkem.“

Lékaři při testování využili zkušeností z veterinární medicíny, kdy hlavně v USA se podobně zkoumaly tisícovky psů a závodních koní s artrózou.

Degenerativní onemocnění kloubů, při kterém se opotřebují chrupavky, se týká hlavně kyčlí, kolen nebo ramen. Nemoc postihuje více než padesát procent populace ve věku nad 50 let.

Biologickou léčbu artrózy, kterou nabízí pět ortopedických pracovišť v Česku, zatím pojišťovny neproplácejí. První zákrok stojí 35 tisíc korun, další pak o dvacet méně.

Petra Benešová, Jaroslav Gavenda Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme