Zájem Čechů o spořicí státní dluhopisy klesá, nízký úrok je neláká

Češi si objednali méně spořicích státních dluhopisů. Při poslední emisi si domácnosti podle ministerstva financí objednaly dluhopisy zhruba za 1,5 miliardy korun. To je ale výrazně méně než při předchozí nabídce těchto cenných papírů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Spořicí státní dluhopisy (ilustrační foto)

Spořicí státní dluhopisy (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Například při loňské vánoční emisi si Češi objednali spořicí státní dluhopisy za víc než 21 miliard korun. Tím hlavním důvodem, proč zájem ochabl, je podle analytiků nižší úročení nabízených dluhopisů.

„V současnosti ty nástroje nejsou tak atraktivní, tak relativně výhodnější, než jsou ostatní nástroje na trhu. To znamená, stává se z toho běžný nástroj pro střadatele,“ říká hlavní ekonom J&T Banky Petr Sklenář.

Přehrát

00:00 / 00:00

O klesajícím zájmu střadatelů o státní dluhopisy mluvil Jan Beneš

Malí investoři podle analytiků ale považují tyto dluhopisy za bezpečně uložené peníze, a proto by o ně měl být zájem i v budoucnu. I když zřejmě ne v takové míře jako při předchozích emisích.

Ministerstvo financí malý zájem o aktuální emisi cenných papírů nijak nezaskočil. Podle šéfa resortu Andreje Babiše z hnutí ANO to prý bylo záměrem ministerstva.

Úřad chtěl cíleně nabídnout snadný přístup ke státním dluhopisům občanům, kteří dávají přednost nejbezpečnějšímu způsobu zhodnocení svých úspor. O prudké zvýšení prodaného objemu prý nešlo.

Novinkou byl variabilně úročený dluhopis

Ministerstvo nabídlo pětiletý reinvestiční dluhopis s průměrným ročním výnosem necelá dvě procenta, sedmiletý protiinflační dluhopis a variabilně úročený dluhopis. Ten byl letos novinkou v nabídce a je zejména pro ty investory, kteří očekávají v následujících letech růst krátkodobých úrokových sazeb.

Střadatelé, kteří si tyto dluhopisy objednali, by je měli zaplatit nejpozději do tří dnů od ukončení objednávky. Dříve na to měli střadatelé čas až do té doby, než skončilo celé upisovací období.

Ministerstvo přestalo přijímat objednávky ve středu 4. června na víc než 900 pobočkách České spořitelny, ČSOB a Komerční banky.

Resort financí vydal spořicí státní dluhopisy pošesté. Poprvé na podzim roku 2011. Vedle domácností si je můžou koupit třeba i občanská sdružení, nadace, nadační fondy nebo církve a vysoké školy.

Doposud vydané emise spořících dluhopisů (2011 - 2014) | Foto: ČTK

mkp, Jan Beneš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme