Janáčkův komorní orchestr slaví padesátiny, na Janáčkově máji odehraje výroční koncert

Půl století působí na ostravské hudební scéně Janáčkův komorní orchestr. Mezi gratulanty se letos zařadí i mezinárodní festival Janáčkův máj. Orchestru věnuje ve svém programu samostatný výroční koncert. Koná se už zítra v Domě kultury města Ostravy a kromě jubilanta na něm vystoupí i přední světový kytarista Zoran Dukič.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Janáčkův komorní orchestr

Janáčkův komorní orchestr | Foto: Fond Janáčkovy Hukvaldy

Janáčkův komorní orchestr letos působí padesátým rokem na ostravské hudební scéně. Letošní sezona je pro Janáčkův komorní orchestr obzvlášť náročná, říká umělecký vedoucí souboru Jakub Černohorský.

„Vzhledem k letošnímu jubileu se koncerty opravdu hrnou. Jedním z nich je Janáčkův máj. Letos nás oslovili se zajímavou nabídkou programu. Největší zajímavostí je předehra k opeře Judita od ostravského skladatele Borise Urbánka, což je pro nás trošku i výzva,“ říká Černohorský.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jak prožívá Janáčkův komorní orchestr jubilejní sezónu, zjišťovala Kateřina Daňková.

Půjde navíc o světovou premiéru. Skladatel a známý ostravský jazzman Boris Urbánek složil předehru k opeře na objednávku festivalu. Zpracoval v ní starozákonní příběh o Juditě a Holofernovi, který nosil v hlavě několik let.

„Je to krásné, komorní, leč epické drama na pozadí náboženských, politických, dramatických událostí. Je to komorní drama ženy a muže, to se mi na tom líbí asi nejvíc, nese v sobě úžasný náboj,“ popisuje umělecký vedoucí Janáčkova komorního orchestru.

Skladatel Boris Urbánek chce tento náboj v budoucnu přenést v operní podobě i na divadelní jeviště. Na libretu s ním má spolupracovat Jaromír Nohavica. Zatím má ale Judita podobu jen koncertní předehry.

Janáčkův komorní orchestr vznikl v roce 1964 z předních hráčů Janáčkovy filharmonie Ostrava. Uměleckého vedení se záhy chopil Zdeněk Dejmek. Název si soubor vybral podle nejvýznamnějšího českého skladatele první poloviny 20. století Leoše Janáčka, rodáka z nedalekých Hukvald. Repertoár souboru obsahuje skladby od baroka až po současnost. V průběhu roku 2005 předal Dejmek soubor houslistovi Jakubovi Černohorskému.

„Na Janáčkově máji uslyšíme předehru, ale nebude to předehra v klasickém slova smyslu. Nenese v sobě příběh celý, nese v sobě mé pocity, které z příběhu mám,“ dodává Jakub Černohorský.

Uměleckým šéfem Janáčkova komorního orchestru je Jakub Černohorský od roku 2005. Přebíral štafetu od Zdeňka Dejmka, který svou muzikalitou a precizní prací pozvedl soubor na vynikající úroveň. V posledních letech ale prochází orchestr znatelnou generační proměnou.

„Janáčkův komorní orchestr poté, co jsem ho převzal po Zdeňku Dejmkovi, prochází neustálými změnami. V podstatě nemáme žádný rok stejné složení. Starší generace by ráda odešla na odpočinek, ale nemůžeme ji pustit, protože noví členové nejsou připraveni. Teď k tomu postupně dochází,“ vysvětluje Černohorský.

V letošním roce má Janáčkův komorní orchestr o koncerty postaráno. Za několik dní například vyjíždí na turné s předním českým houslistou Josefem Špačkem.

Kateřina Daňková, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme