Auto chlaďte postupně a přiměřeně, varuje lékař. Jinak hrozí nemoci

Jízdu autem v letních měsících si jen málokdo dokáže představit bez použití klimatizace. Zvláště ve dnech, kdy teplota v zaparkovaných vozidlech může na slunci přesáhnout i hranici 50 stupňů Celsia. Usednout do takto rozpáleného auta není nic příjemného. Odborníci ale varují před tím, aby řidiči po nástupu automaticky pustili studený vzduch na maximum.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ovládání klimatizace (ilustrační foto)

Ovládání klimatizace (ilustrační foto) | Foto: Citroën

„Pokud je venku vysoká teplota, neměli bychom volit extrémně nízké teploty, abychom se rychle zchladili, protože to s sebou může přinést i riziko virózy nebo bakteriální nákazy horních cest dýchacích,“ upozorňuje lékař Jaroslav Větvička.

Přehrát

00:00 / 00:00

O správném nastavení klimatizace v autě mluvil Petr Jansa s lékařem Jaroslavem Větvičkou

Většina lidí totiž ve chvíli, kdy nastoupí do přehřátého auta, pustí klimatizaci na maximum a po vychlazení interiéru ji teprve zmírní.

„Pokud je klimatizace výkonnější, tak by nemělo dojít k tomu, že bychom měli například při venkovní teplotě kolem 30 stupňů interiér vychladit na 16. To je opravdu veliký skok. Pokud je venku vyšší teplota, tak bychom na to měli reagovat přiměřeně i vyšší teplotou interiéru,“ vysvětluje lékař.

Optimální rozdíl mezi venkovní teplotou a teplotou v autě je zhruba 10 stupňů. „Při teplotě zhruba 30 stupňů je snesitelné, pokud ochladíme interiér na 18 až 20. Pokud jsou ty teploty nad 30 stupňů, třeba i 35, tak by interiér neměl být chlazen na méně než 23 stupňů,“ radí Větvička.

Motoristé by také neměli zapomínat na údržbu klimatizace. „Dokonce i alergizace je v řadě případů přičítána provozu v autě,“ uzavírá lékař.

Petr Jansa, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme