NKÚ kritizuje kampaň 'Ryba domácí', byla podle něj neefektivní a předražená

Kampaň nazvaná Ryba domácí byla podle Nejvyššího kontrolního úřadu neefektivní. Projekt, na který získalo Česko peníze z evropských fondů a který měl zvýšit spotřebu ryb, má i četné další mezery.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rybáři měli plné ruce práce

Rybáři měli plné ruce práce | Foto: Michal Trnka

Na projekt Ryba domácí získalo Česko evropskou dotaci, stál 178 milionů korun a měl díky reklamní kampani zvýšit spotřebu sladkovodních ryb. Podle mluvčí úřadu Olgy Málkové však tento cíl nesplnil.

„Podle Českého statistického úřadu jejich spotřeba na hlavu ale od roku 2009 naopak klesá,“ říká Málková.

Na kampaň Ryba domácí měla navázat kampaň s názvem Ryba sladkovodní. Ministerstvo zemědělství ji ale zastavilo.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ke kauze 'Ryba domácí' se vyjadřoval i exministr zemědělství Petr Bendl

„Chyby, které byly nalezeny, spadají do období předchozího vedení resortu. Tento projekt ministr zemědělství Marian Jurečka dlouhodobě kritizoval a z tohoto důvodu také ihned po svém nástupu zastavil navazující projekt Ryba sladkovodní,“ říká mluvčí ministerstva Hynek Jordán.

Nejvyšší kontrolní úřad zkontroloval celkem 33 projektů a výdaje na kampaň za 52,5 milionu korun z operačního programu Rybářství. Pochybení našel v případě nákladů za skoro dva miliony.

Ministerstvo zemědělství například platilo deset měsíců krizovou infolinku pro případ poplašných zpráv o závadném rybím mase. Téměř nikdo ji ale nevyužíval.

„Cena jednoho hovoru se při rozpočítání nákladů vyšplhala v roce 2008 na skoro 9 tisíc korun. Ministerstvo v rámci projektu Ryba domácí proplatilo za služby s názvem 'péče o brand' 1,5 milionu korun pouze na základě písemného prohlášení dodavatele, že tuto službu poskytuje. Tedy bez jakéhokoli prokázaného plnění,“ dodává mluvčí Olga Málková.

Logo kampaně Ministerstva zemědělství s názvem Ryba domácí | Foto: Ministerstvo zemědělství ČR

Stát navíc zaplatil 360 tisíc korun za výrobu a opravy několika kol štěstí, která se využívala pro nejrůznější soutěže.

„Při výběru projektů ministerstvo zemědělství nezohledňovalo jejich kvalitu, hospodárnost a efektivnost. V minimálně 25 případech šly dotace na projekty, které při hodnocení dostaly nula bodů. Kontroly, které měl na starosti Státní zemědělský intervenční fond, navíc neodhalily nezpůsobilé výdaje, které vůbec neměly být proplaceny,“ pokračuje v kritice Olga Málková.

Kromě českého státu platily kampaň také evropské fondy, investovaly 150 milionů korun.

Pochybnosti měl už ministr zemědělství Bendl

Projekt začal v době, kdy byl ministrem zemědělství Petr Gandalovič z ODS. Jeho stranický kolega a pozdější šéf resortu Petr Bendl v ní pak pokračoval. K zodpovědnosti za kampaň se ale nehlásí. Kampaň prý rozhodně nepodporoval, naopak ji jeho resort podroboval kritce. „Nenechal jsem uzavřít žádnou smlouvu, která se týkala Ryby domácí,“ říká Petr Bendl.

Bendl tedy neuzavřel žádnou smlouvu zejména proto, že měl pochybnosti, které se týkaly průběhu výběrového řízení a efektivity vynaložených prostředků. „Nechal jsme to znovu prověřovat, pak bohužel spadla vláda, takže jsme nebyli schopni zrušit výběrové řízení. Učinil tak až stávající ministr,“ dodává Petr Bendl.

Exministr zemědělství také dodal, že pokud výběrové řízení nebude vypsáno, bude Česká republika nejspíš část dotací muset vracet.

Operační program Rybářství, pod který kampaň Ryba domácí spadá, je ale podle ministerstva zemědělství funkční. Podstatné prý je, že chybovost nepřekročila dvě procenta, daná při čerpání evropských dotací.

Nejvyšší kontrolní úřad podezření ze spáchání trestného činu v tomto případě neměl, takže trestní oznámení nepodal. Výsledky kontroly kampaně Ryba domácí ale oznámil finančnímu úřadu, který rozhodne o tom, zda bude muset stát nějaké peníze vracet nebo zaplatit penále.

Květa Moravcová, Marína Dvořáková, Petra Hosenseidlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme