Džihádističtí ozbrojenci v Iráku postupují z Mosulu na jih, obsadili Tikrít

Džihádističtí ozbrojenci zadržují v iráckém Mosulu 76 Turků. Jsou mezi nimi zaměstnanci tureckého konzulátu a řidiči kamionů. Islamisté je odvedli na vojenskou základnu, kterou obsadili.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kontrolní bod v Tikrítu, který opustily irácké ozbrojené síly

Kontrolní bod v Tikrítu, který opustily irácké ozbrojené síly | Zdroj: Reuters

Islámský stát v Iráku a Sýrii, jak si skupina říká, postupuje dále a získala kontrolu nad ropnou rafinérií Bejdží a městem Tikrít. Vláda v Bagdádu cizí vojenskou pomoc proti džihádistům odmítá.

„Problém, který nastal, si vyřešíme sami a trn z paty si vytáhneme vlastníma rukama. Nebudeme spoléhat na cizí pomoc," prohlásil irácký premiér Núrí al-Málikí.

Přehrát

00:00 / 00:00

O vojenských úspěších členů Islámského stát v Iráku a Sýrii a o vnitropolitické sitauci v Iráku mluvil Břetislav Tureček, vedoucí Centra pro studium Blízkého východu na pražské Metropolitní univerzitě

Armáda se mezitím stahuje před islamisty z dalších pozic a bojovníci Islámského státu v Iráku a Sýrii postupují na jih. Vláda si ale věří.

„Jsme schopni odrazit teroristy. Bagdádská vláda bude teď úžeji spolupracovat s vládou v Kurdistánu, aby se nám společně podařilo vypudit cizí bojovníky," řekl irácký ministr zahraničí Hošjár Zíbarí.

Do revolty se zapojují i důstojníci z bývalé irácké armády

Město Tikrít, rodiště bývalého diktátora Saddáma Husajna jen asi 150 kilometrů od hlavního města Bagdádu.

Ozbrojenci z Al-Káidy se zmocnili největší ropné rafinerie v Iráku

Číst článek

„Na severu Iráku neoperují jen radikální islamisté, kterým dodalo sebevědomí a zkušenosti dění v sousední Sýrii,“ připomněl Břetislav Tureček, vedoucí Centra pro studium Blízkého východu na pražské Metropolitní univerzitě.

„Ale do revolty proti irácké vládě zapojují důstojníci z bývalé irácké armády, kterou Američané rozprášili v roce 2003. Teď je docela možné, že chtějí vládu svrhnout i za cenu toho, že se spojí s těmito teroristy a radikály z řad islamistů.“

Experti odhadují, že extremistů v řadách Islámského státu a v Levantě je 3 až 5 tisíc.

„Je tedy s podivem, jak je možné, že tato relativně malá guerilla dokáže porazit, vytlačovat obrovské vojenské a policejní síly, které tam za stovky milionů dolarů cvičili Američané – a mimochodem i Češi – deset let,“ pozastavil se Tureček.

Islamisté ovládli irácký Mosul. Premiér Málikí požádal o vyhlášení výjimečného stavu

Číst článek


Zvětšit mapu

Štěpán Macháček, mkp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme