Je den daňové svobody, od teď vyděláváme sami na sebe

Češi ode dneška nepracují pro stát, ale vydělávají sami na sebe. Podle výpočtu Liberálního institutu vychází právě na 10. června takzvaný den daňové svobody. Na stát tak daňoví poplatníci letos odpracovali 160 dní, a to je o jeden den méně než v loňském roce.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

peníze

peníze | Foto: Filip Jandourek

Ještě do včerejška šly všechny vydělané peníze Čechů do státní kasy. Ode dne daňové svobody, který každoročně vypočítává Liberální institut, jde už veškerá mzda na konto občana.

„Den daňové svobody je ukazatelem toho, jak si stát v daném roce při utrácení našich daňových prostředků vede. Stát nemá žádné jiné peníze než ty, které vybere na daních, anebo ty, které si půjčí a my je budeme muset splatit spolu s úroky v budoucnu,“ říká mluvčí centra ekonomických a tržních analýz Aleš Rod.

Přehrát

00:00 / 00:00

Příspěvek o takzvaném dni daňové svobody připravila Zuzana Švejdová

Čeští daňoví poplatníci tak ze svých příjmů odevzdají státu zhruba třetinu. Procento ze mzdy, které lidé měsíčně platí, patří k evropskému průměru. Třeba v Polsku připadá den daňové svobody na 5. června, v Německu ho zase slaví o tři dny později než u nás.

Nejlepšího výsledku dosáhli opětovně v Jižní Koreji, kde si daňovou svobodu připomněli už ke konci dubna. Naopak nejdéle si počkají poplatníci ve Finsku, a to až do srpna. Podle Aleše Roda je totiž situace v daných státech výrazně odlišná.

„Lepší situace v mnohých státech je dána tím, že tam mají méně úřadů, to znamená méně úředníků, byrokracie a regulace, kterou je třeba živit. Často jsme v těchto regulacích napřed ve srovnání se státy Evropské unie, a to právě generuje další a další výdaje,“ vysvětluje.

Slovensko nás letos předběhlo o osm dní. Ján Dinga z Institutu ekonomických a společenských analýz to zdůvodňuje slovenskými daňovými změnami.

„Na základě dne daňové svobody to opticky vypadá, že je na tom Slovensko lépe, ale realita je podstatně jiná. Slovensko prošlo změnou v daňově odvodovém zatížení v posledních letech,“ připomíná Dinga.

Rozdílné výpočty

Způsobů, jak vypočítat den daňové svobody, je ale víc. Liberální institut používá metodiku, která je založená na porovnání veřejných výdajů státu s hrubým domácím produktem neboli kolik stát přerozdělí z každé koruny, která se v ekonomice v daném roce vyrobí.

Naopak podle metodiky společnosti Patria Finance připadne den daňové svobody až na 23. června. „Já osobně to počítám jako podíl celkových daňových příjmů vládního sektoru vůči čistému národnímu důchodu,“ popisuje hlavní ekonom Patria Finance David Marek.

Den daňové svobody | Foto: Český rozhlas

Člověk s průměrnou měsíční mzdou 24 806 korun státu ročně na daních zaplatí přes 90 tisíc korun. Aby lidé pro stát nemuseli pracovat tolik dní, měl by stát omezit veřejné výdaje.

„Všichni chceme nějaký rozsah veřejných služeb. Kvalita školství je dlouho diskutované téma, chceme jezdit po dobře opravených dálnicích, silnicích, a to všechno něco stojí. Je potřeba vybalancovat obě dvě strany, jak příjmovou, tak výdajovou. Je potřeba najít zlatou střední cestu a nehledat extrémy,“ uzavírá Marek.

Nejméně lidé pro stát pracovali před šesti lety - celkem 158 dní, tedy o dva dny méně, než je tomu letos.

Simona Bartošová, Zuzana Švejdová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme