Dolní komora španělského parlamentu schválila abdikaci krále Juana Carlose

Španělský kongres, dolní komora tamního parlamentu, schválil zákon o abdikaci krále Juana Carlose. Jeho nástupce Filip VI. usedne na španělský trůn příští čtvrtek. Ještě před tím musí odstoupení jeho otce schválit španělský Senát.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Španělský Kongres schválil abdikační zákon. Král Juan Carlos se vzdal trůnu ve prospěch svého syna Felipa IV.

Španělský Kongres schválil abdikační zákon. Král Juan Carlos se vzdal trůnu ve prospěch svého syna Felipa IV. | Zdroj: Reuters

Abdikační zákon i kontinuita monarchie prošly u poslanců díky zástupcům dvou nejsilnějších stran – vládní lidové a opoziční socialistické.

Levicové a nacionalistické strany, katalánské i baskické, hlasovaly prot. Jejich zástupci navíc v dolní parlamentní komoře vystoupili s řadou velmi rázných odmítavých projevů.

I přesto Kongres zákon ratifikoval nadpoloviční většinou hlasů, vyjádřilo se pro něj 85 procent poslanců.

Přehrát

00:00 / 00:00

O změnách na španělském trůně mluvila v pořadu Stalo se dnes na Radiožurnálu spolupracovnice ČRo ve Španělsku Ĺubica Zlochová

Filip VI. oficiálně převezme trůn 19. června, den poté, co jeho nástupnictví schválí i Senát. Tam by mělo být hlasování už pouze formalitou.

Od chvíle, kdy španělský král oznámil svou abdikaci, se Španělskem přehnala také vlna demonstrací proti monarchii. Na některých se sešlo i několik tisíc lidí. Celkově ale většina obyvatel s monarchií a nástupem Filipa VI. souhlasí.

„Lidé vědí, že by ani republika nebyla zadarmo, nebylo by to jednoduché. Radši přijmou připraveného nástupce do úlohy krále, než mít prezidentem politika bez charismatu a mezinárodního kreditu,“ hodnotí spolupracovnice Českého rozhlasu ve Španělsku Ĺubica Zlochová.

Předpokládá se, že nový král bude velmi konzervativní, žádné převratné změny se nečekají. Nějaké však jistě nastanou, už proto, že Filipův tým poradců, který funguje už několik měsíců, je složen z lidí jeho věku a nastupuje v jiných historických souvislostech.

Španělský král Juan Carlos s manželkou | Foto: CC BY 2.0, Claudio Vitorvaz

Ľubica Zlochová, kap Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme