Válková podala stížnost k Nejvyššímu soudu v kauze pražských jízdenek

Ministryně spravedlnosti Helena Válková z hnutí ANO podala k Nejvyššímu soudu stížnost pro porušení zákona v kauze jízdenek pro pražský dopravní podnik. Zpochybňuje v ní způsob, jakým Městský soud v Praze v březnu zrušil zákaz vycestování, uložený krátce před tím podnikateli Ivu Rittigovi a dalším čtyřem aktérům kauzy.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Helena Válková

Helena Válková | Foto: Filip Jandourek

Informaci potvrdil mluvčí soudu Petr Knötig s tím, že podnět soud obdržel tento týden. "Termín, kdy bude o stížnosti rozhodnuto, nelze předjímat, průměrná doba řízení bývá kolem tří měsíců," řekl Knötig.

Stížnost je podle dostupných informací podána kvůli údajnému porušení zákona jak ve prospěch, tak v neprospěch Rittiga, jeho obchodního partnera Petra Kmetě, právníků Marka Stubleyho a Davida Michala a někdejšího jednatele tiskárny Neograph Jana Janků.

Nejvyšší soud by měl přezkoumat rozhodnutí městského soudu po věcné i formální stránce a stanovit, zda postupoval správně.

Zákaz vycestovat původně uložil Obvodní soud pro Prahu 5 po prvním zatčení aktérů kauzy na návrh obžaloby. Obvinění však proti zákazu úspěšně podali stížnost k pražskému městskému soudu, který rozhodnutí označil za nezákonné a nedůvodné.

Státní zástupce proto poté požadoval pro pět mužů vazbu kvůli obavě, že uprchnou a budou se pobytem v cizině vyhýbat trestnímu řízení. Soud ale návrhu nevyhověl.

ČTK, Kateřina Prachařová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme