Česko by mohlo přijmout euro v roce 2017, tvrdí prezident Zeman

Podle prezidenta Miloše Zemana by se mohlo v Česku platit eurem už v roce 2017. Řekl to ve středu během návštěvy Libereckého kraje. Podle prezidenta je ale třeba, aby politici začali přechod na jednotnou evropskou měnu intenzivně připravovat.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Miloš Zeman se loučí na náměstí v České Lípě s obyvateli

Miloš Zeman se loučí na náměstí v České Lípě s obyvateli | Foto: Tomáš Mařas | Zdroj: Český rozhlas

„Nestačí mít euro jen v programu, ale potřeba pro to něco konkrétního dělat. To znamená stanovit plán a termín přijetí eura a zvolit takzvanou exit strategy, což je přechod z koruny na euro," upozornil prezident.

Zeman zdůraznil, že podle něj je jednotná evropská měna pro Českou republiku a její ekonomiku dobrou volbou. Připomněl, že jsme malá exportní ekonomika. 80 procent naší produkce se vyváží a tři čtvrtiny exportérů podporují zavedení eura.

Na Slovensku a v Rakousku, kde už euro mají, je s ním podle Zemana spokojeno 70 procent obyvatel. Není to podle něj ale jediný ani hlavní argument pro jeho zavedení.

Přehrát

00:00 / 00:00

O problematice zavedení eura v České republice mluvil ve vysílání Radiožurnálu ekonom Petr Zahradník

Zavedení jednotné evropské měny prosazuje hlavně vládní ČSSD, spíše pro je hnutí ANO i opoziční TOP 09.

Ekonom a odborník na Evropskou unii Petr Zahradník namítá, že zavedení eura do roku 2017 by bylo reálné pouze v případě, že by se s přípravami začalo přibližně do konce června.

„Přiznám se, že vnímám výrok pana prezidenta spíš jako jakýsi alarm nebo motivaci k tomu, aby zodpovědné instituce – Česká národní banka na jedné straně a ministerstvo financí, potažmo celá vláda na straně druhé činili tak, aby termín vstupu do eurozóny byl splnitelný řekněme do konce dekády,“ domnívá se Zahradník.

Upozorňuje také na to, že vstup do eurozóny není jen rozhodnutím České republiky, ale země musí být zároveň vítaným novým členem. Kromě toho je v Česku poměrně velká nechuť k zavedení eura. Proti se podle Zahradníka staví přibližně 80 procent obyvatel.

Veronika Neprašová, Iva Menšíková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme