Někteří europoslanci stěhování do Bruselu či Štrasburku zatím neplánují, budou dojíždět

Noví čeští europoslanci si od července musí zvyknout na dojíždění, respektive častější létání. Do sídel evropských institucí se jim totiž natrvalo zatím stěhovat nechce. Ve Štrasburku je přitom zasedání jednou za dva týdny, v Bruselu pak záleží na výborech.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Evropský parlament

Evropský parlament | Foto: Kateřina Křenová

Eurovolby vyhrálo hnutí ANO. Zasedne za něj třeba Dita Charanzová, která ale bydlení řešit nemusí. Už teď totiž žije asi 5 minut autem od Evropského parlamentu. Ve Štrasburku pracuje její manžel a vychovávají tam dvě dcery. Přiznává, že přípravy na funkci europoslankyně zatím odkládá.

„Myslím si, že to bude určitě nějaké focení, životopis. Tak, aby se člověk stal tím řádným evropským poslancem a mohl od prvního zasedání fungovat a hlasovat,“ předpokládá.

Zástupce druhé vítězné strany TOP 09 Jaromír Štětina teď řeší hlavně odstoupení z funkce senátora. Takže si nejdříve musí přestěhovat věci ze současného pracoviště.

Zatím ale plánuje, že bude do Štrasburku jezdit 600 kilometrů autem. Do Bruselu se chystá létat.

„Já asi tak půlstoletí balím kufry a pořád někam jezdím. Takže to mi vadit nebude. Vzhledem k tomu, že když člověk bydlí v hotelu, tak musí neustále balit a saka si někam přenášet. Tak je výhodnější si nějaký malý kvartýr v Bruselu pořídit,“ naznačuje.

ČSSD bude reprezentovat Miroslav Poche. Stěhování do Bruselu nebo Štrasburku zatím neplánuje. Jednání Evropského parlamentu je jednou za 14 dní a chce na ně létat. Formality zatím také neřeší, francouzštinu prý už ale ano.

„Myslím, že učitele angličtiny nepotřebuji, spíš tam v tom prostředí opráším francouzštinu, kterou jsem se učil na střední škole čtyři roky, a to není dostačující pro jednání. Takže do toho bych se chtěl rychle dostat,“ přiznává.

První zasedání 751 nových eurposlanců ve Štrasburku připadá na 1. červenec. Půjde o formální ustavení Evropského parlamentu, kdy se bude volit předseda, místopředsedové a takzvaní kvestoři.

bre, Veronika Hlaváčová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme