Bitva o omáčku Sriracha skončila příměřím. Američané se o pochutinu bát nemusejí

Milovníci jedné z nejoblíbenějších pálivých omáček ve Spojených státech si můžou oddechnout. Ostrá bitva o osud chilli pochutiny skončila příměřím. Omáčka Sriracha v posledních letech dobývá celou Ameriku. Obyvatelé malého kalifornského města, kde se kulinářský zázrak vyrábí, ale mají na věc jiný názor. Mnohým ta omáčka prostě nevoní.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Omáčka Sriracha

Omáčka Sriracha | Zdroj: Reuters

Videoklipy, reklamní písně i dokumenty - pálivá asijská omáčka Sriracha stimuluje nejen mlsné jazýčky Američanů, ale je i námětem pro tvůrce pop kultury.

Hot dogy, hamburgery, tacos, míchaná vajíčka ale i pizza, špagety - mnozí Američané si bez červeného pálivého sosu nedovedou představit život.

Přehrát

00:00 / 00:00

Spor kolem omáčky Sriracha shrnuje zahraniční zpravodajka Českého rozhlasu v USA Lenka Kabrhelová

Požitkářům, kteří rádi koření, ale v posledních měsících zatrnulo. Město Irwindale v Kalifornii totiž zažalovalo výrobce kulinářského zázraku Huy Fong Foods.

Továrna ročně rozdrtí přes 45 miliónů kilogramů chilli papriček. Řada z pouhých 1400 set obyvatel malého města štiplavý odér nemůže vystát.

„Občas jsme se museli před zápachem zavřít doma. Pro děti to znamená, že si nemůžou hrát venku, nechceme, aby to dýchaly, jsou ještě malé," postěžoval si BBC jeden z obyvatelů města Irwindale.

„Cítím to pořád. Nejhorší je ale sezóna, kdy se papričky drtí, zhruba v srpnu. Vystavovat se odéru je hazard s vlastním zdravím, je to na udušení," souhlasí další muž.

Ostrá bitva, ve které se šermuje chilli papričkami, ale nakonec skončila příměřím. Město stáhlo žalobu na výrobce za narušování veřejného pořádku. Firma Huy Fong Foods pro změnu požádala o víc času na konzultace s experty na kvalitu ovzduší, kteří by měli pomoci výrobnu i město chilli odéru zbavit.

Co přesně ke změně postoje irwindaleskou radnici vedlo, není jasné. Jak ale uvádějí americká média, ne všichni ve městě byli rádi, kam až spor zašel. Továrna zaměstnává desítky a v sezóně i stovky lidí. Před dvěma roky ji vybudoval 68letý přistěhovalec z Vietnamu David Tran, který svou slavnou omáčku předtím třicet let vyráběl v Los Angeles.

Aspoň prozatím se tak nenaplnily obavy příznivců Srirachi, kteří se děsili toho, že jejich oblíbená pochutina zmizí z regálů. I americká média radí milovníkům ostrého zachovat chladnou hlavu, továrna má prý zásoby červené omáčky na rok a půl dopředu.

Lenka Kabrhelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme