Festival Janáčkův máj uctil památku obětí světových válek, zazpívala Iva Bittová i Vojtěch Dyk

Festival Janáčkův máj vzdal poctu obětem světových válek. Na jednom z posledních koncertů uvedl v Domě kultury města Ostravy nové nastudování skladby Requiem 2014. Její autor Aleš Březina oslovil chlapecký sbor Boni pueri a orchestr Musica Florea, aby společně připomněli 100. výročí začátku 1. světové války. K projektu se připojili i Iva Bittová a Vojtěch Dyk.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Housle (ilustr. foto)

Housle (ilustr. foto) | Foto: Prokop Havel

Na paměť obětí světových válek se nazývá projekt renomovaného orchestru Musica Florea a jeho uměleckého vedoucího Marka Štryncla. Kombinuje vrcholné skladby z období renesance a baroka s novou hudbou hranou na staré nástroje.

„Program je postaven od staré české hudby, od baroka Pavla Josefa Vejvanovského, přes hudbu italských mistrů včetně Giovanni Pierluigi da Palestriny až po dílo Aleše Březiny,“ popisuje program ředitel Janáčkova máje Jaromír Javůrek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jak uctil festival Janáčkův máj oběti válek, zjišťovala Kateřina Daňková

Aleš Březina není pouze autor jedné ze skladeb, ale i dramaturg celého koncertu. Jeho pocta obětem válek a pogromů není melancholická, spíše plná života a radosti.

„Je to optimistická stará hudba plná dobré energie, kterou jí dodávají hráči orchestru Musica Florea. Nemyslím si, že by se války nutně musely připomínat něčím, z čeho by lidé odešli s hlavou v dlaních a zničeni. Na to tady byly války,“ popisuje Javůrek.

V podobném duchu se má nést Březinova nejnovější verze Requiem 2014. Úspěšná skladba poprvé zazněla už před pěti lety v Sušicích.

Skladatel Aleš Březina vybral také dva neobvyklé sólisty. Sopránového partu se chopila Iva Bittová, která se v poslední době stále více věnuje staré hudbě. Kvůli tomu se začala učit hrát na barokní housle.

„Dokud mi to život umožní a budu mít dostatek energie, tak se snažím hudbu obsáhnout se vším všudy. Nemám žádné žánrové ohraničení. Prohloubení si znalostí a hloubání ve staré hudbě mě může jenom posílit,“ říká Bittová.

Zpěvák Vojtěch Dyk má rád jazz a swing | Foto: Šárka Ševčíková

Jejím partnerem na pódiu je jeden z nejvytíženějších českých zpěváků a herců Vojtěch Dyk. Začínal jako člen chlapeckého sboru a k podobným projektům má velmi blízko.

„Vždy mi vyhovovalo prolínání různých hudebních světů a mísení žánrů. Oslovuje mě to do takové míry, že se to občas snažím promísit ve svojí vlastní tvorbě, kterou chystám,“ vysvětluje Dyk.

Koncert k 100. výročí začátku 1. světové války se dnes přesouvá ze severní Moravy do jihomoravského Tišnova. Diváci ho uslyší v rámci Mezinárodního festivalu Concentus Moraviae.

Kateřina Daňková, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme