Prezident Zeman vytýká vládě, že otálí s přijetím zákona o sociálním bydlení

Prezident Miloš Zeman vytkl vládě, že zbytečně oddaluje přijetí zákona o sociálním bydlení. Měl by být hotový až za dva roky. Sociální byty pomohou hlavně lidem v nouzi, kteří mnohdy končí na předražených ubytovnách. Zeman chce, aby politici zákon přijali co nejrychleji. Jinak podle něj hrozí, že třeba staří lidé se snadno ocitnou na ulici.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prezident Miloš Zeman vystoupil na konferenci Česko očima Evropy, Evropa očima Česka, která se uskutečnila k 10. výročí vstupu České republiky do Evropské unie.

Prezident Miloš Zeman vystoupil na konferenci Česko očima Evropy, Evropa očima Česka, která se uskutečnila k 10. výročí vstupu České republiky do Evropské unie. | Foto: Roman Vondrouš | Zdroj: ČTK

„Až se pověsí první babička, kterou majitel bytu vyhodil na ulici – a nová verze občanského zákoníku neumožňuje ani přístřeší, ani náhradní ubytování – tak v tom okamžiku vypukne mediální poprask. A bylo by dobré, kdyby se ta babička neoběsila a kdyby ten zákon o sociálním bydlení byl co nejdřív,“ řekl v České televizi Miloš Zeman.

Zákon má pomoci chudým rodinám, které si nemohou dovolit tržní nájem, nebo seniorům, kteří potřebují pečovatelské zázemí. Podle ministryně práce a sociálních věcí Michaely Marksové z ČSSD ale příprava zákona není jednoduchá.

Přehrát

00:00 / 00:00

O sociální bydlení se zajímaly redaktorky Markéta Chaloupská a Petra Benešová

„Jedná se o zákon, který je pro nás nový a velmi komplikovaný. A dosud za celá léta žádná vláda nebyla schopná se na něm dohodnout. Existuje i protichůdný názor, a to, abychom to zbytečně neurychlovali,“ upozorňuje ministryně.

Sociální byty chybí českým městům a obcím kvůli nedostatku peněz. Už dnes jsou ale města, která se snaží nabídnout levné bydlení. Například v Úvalech nedaleko Prahy funguje dům s pečovatelskou službou, kde starší lidé žijí v malometrážních bytech.

„Pokud se chtějí sdružovat, tak mohou na chodbě, kde jsou lavičky, mohou spolu komunikovat i mimo ty malé byty,“ popisuje starosta úval Jan Šťastný.

Příjemců dávek na bydlení přibývá

Dům s pečovatelskou službou funguje přes deset let a zájem je o něj obrovský. Senioři se zapisují do pořadníku a za služby s nájmem platí zhruba čtyři tisíce korun. Město má v plánu i byty pro chudé, ale momentálně na to podle starosty nejsou peníze.

„My tady máme určitou budovu, kde by mohlo vzniknout osm až deset malometrážních bytů pro sociální bydlení, ovšem zase to naráží na finanční problémy,“ konstatuje.

Zákon o sociálním bydlení počítá nejen s výstavbou nových bytů, ale upraví i podmínky, za jakých mohou do sociálního bydlení vstoupit soukromí vlastníci i družstva. „Myslím, že to hlavní bude dohodnout se a spočítat si, kolik nás které varianty budou stát,“ dodává Michaela Marksová.

Výdaje na dávky na bydlení a počty jejich příjemců rostou. Zatímco v roce 2007 dostávalo doplatek na bydlení 27 tisíc lidí, loni stát dotoval více než dvojnásobek obyvatel.

Petra Benešová, kap, Markéta Chaloupská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme