J. K. Rowlingová věnovala milion liber kampani proti nezávislosti Skotska

Řady odpůrců skotské nezávislosti rozšířila další celebrita. Autorka knih o Harrym Potterovi, J. K. Rowlingová, dokonce kampani bojující za zachování celistvosti Británie věnovala v přepočtu přes 34 milionů korun. Mezi stoupence jednoty země patří například i zpěvák Rod Stewart.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

J. K. Rowlingová

J. K. Rowlingová | Foto: www.jkrowling.com

Multimilionářka Rowlingová se sice narodila v anglickém hrabství Gloucestershire, ale žije ve skotském Edinburghu.

Tím pádem může 18. září hlasovat v referendu o případném odtržení Skotska od zbytku Británie.

J. K. Rowlingová tvrdí, že má přátele na obou stranách skotské barikády, ale že zastánci nezávislosti vědomě popírají rizika spojená s vytvořením nového státu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vývoj kolem problematiky skotské nezávislosti sleduje zpravodaj ČRo v Londýně Jiří Hošek

Navíc prý lidé z kampaně Yes Scotland démonizují ty, kdo se „nevydají slepě cestou nezávislosti“.

Rowlingovou pojí přátelství se šéfem unionistické kampaně Better Together a bývalým britským ministrem financí Alistairem Darlingem. I proto se rozhodla velkoryse finančně podpořit zastánce jednotného státu.

Spisovatelka je také dlouholetou zastánkyní levicové politiky, několikrát podpořila labouristickou stanu, a je přítelkyní expremiéra Gordona Browna.

Kampaň se přiostřuje

Rowlingové ale může její postoj ublížit. V posledních týdnech se oba tábory radikalizovaly a sáhly k ostřejším útokům na ty, kteří se nečekaně vyjádřili pro tu či onu stranu.

Terčem výhrůžných dopisů a mailů se stali například manželé Weirovi, což jsou lidé, kteří vyhráli 160 milionů liber v loterii a kteří naopak věnovali postupem času 5,5 milionu liber skotským separatistům.

Před několika dny také pokáral první skotský ministr, potažmo skotský premiér Alex Salmond, svého poradce, který označil za zrádce ty, kteří se staví proti - podle něj - přirozené myšlence skotské nezávilosti.

James Bond v podání Seana Conneryho (Goldfinger, 1964) | Foto: zdroj: Bontonfilm

Ušetříme, tvrdí separatisté

Zastánci nezávislosti Skotska - mezi nimiž je například herec Sean Connery - tvrdí, že mohou ušetřit spoustu peněz, když nebudou přispívat na nejrůznější projekty britské vlády, například ozbrojené síly.

V posledních týdnech však vyšly dva naprosto odlišné odhady toho, jak by se ekonomicky samostatnému Skotsku dařilo. Zatímco separatisté tvrdí, že každý Skot by po odtržení ročně získal dva tisíce liber, britské ministerstvo financí kontruje, že by naopak každý obyvatel Skotska byl 1300 liber v mínusu.

Skotové jsou navíc na rozdíl od většinové Británie eurooptimisté a rádi by vstoupili do Evropské unie. Mají pocit, že je těžba ropy u skotských břehů velmi dobře uživí, a také, že by jim celkově bylo lépe, kdyby jim vládli politici, kteří budou sídlit ve Skotsku, a ne v geograficky vzdálenějším Londýně.

Unionisté mají náskok

Odhady výsledků podzimního lidového hlasování jsou ale proti nim. V posledních měsících se sice odstup mezi zastánci nezávislosti a unionisty zmenšoval, teď si však příznivci jednotné Británie udržují znatelný náskok.

Televizní stanice Channel 4 zveřejnila poměr 51 ku 37 procentům pro unionisty, podle skotského Heraldu je to dokonce 54 ku 34, nejčerstvější průzkum uvádí čísla 54 ku 36 procentům. Stále však zůstává velký tábor nerozhodnutých voličů.

Skotsko | Foto: Michal Jindra

Jiří Hošek, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme