Nové Město na Moravě láká návštěvníky na prohlídku s průvodkyní v brokátových šatech

Nové Město na Moravě budou lidé nově moci poznávat se sličnou průvodkyní v dobovém kostýmu. Novinku na prázdninovou sezonu vymysleli v Horáckém muzeu. Zájemci se můžou těšit na prohlídky historických budov, sklepení i mázhausu, kterými je provede slečna v modrých brokátových šatech.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Průvodkyně po památkách Nového Města na Moravě

Průvodkyně po památkách Nového Města na Moravě | Foto: Hana Mikulincová | Zdroj: Český rozhlas

Renesanční šaty pochází z krejčovské dílny paní Andreji Rosecké. A navléknout se do nich není vůbec jednoduché, model je totiž ze čtyř kusů.

„Nejdřív si musíte obléct tady tu bavlněnou košili, potom si na sebe musíte vzít bavlněnou suknici, právě do ní se dávají obruče, aby byly šaty nadýchané. Potom následuje druhá sukně, ta je do stříbrnošeda. Potom ty samotné brokátové šaty, je to tyrkysově černý brokát,“ popisuje vedoucí Horáckého muzea Jitka Svojanovská.

Přehrát

00:00 / 00:00

Podrobnosti o prohlídce Nového Města na Moravě připravila Hana Mikulincová

Zákaznice krejčovství se na šaty údajně nemohly vynadívat. I Jitka Svojanovská se těší, až si je, co by průvodkyně, obleče. Návštěvníci se od ní dozvědí například, kdy bylo město založeno, nebo kolik vlastníků se v něm prostřídalo.

„Prohlídka bude začínat u Horáckého muzea, protože je původní renesanční radnicí, kterou nechal v roce 1555 vystavět Vojtěch z Pernštejna. Budeme pokračovat k jednomu z nejstarších domů ve městě, kde je dole dochovaný takzvaný mázhaus, potom půjdeme ke katolickému a evangelickému kostelu a vrátíme se zpátky přes náměstí dolů,“ vypráví Jitka Svojanovská.

Prohlídka bude pokračovat až ke kašně, kterou zdobí socha Vratislava z Pernštejna. I o tomto rodu má průvodkyně spoustu zajímavých informací.

Poprvé se můžete do historie Nového Města na Moravě vydat 9. července. Termíny dalších prohlídek najdete na internetových stránkách Horáckého muzea.

Hana Mikulincová, Anna Maňourová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme