Zjednodušte daňový systém, nabádá Česko Evropská komise

Evropská komise doporučuje Česku, aby uvažovalo o zjednodušení daňového systému. V dnes uveřejněné výroční zprávě upozorňuje, že vážným rizikem mohou být rostoucí výdaje na penze a zdravotní péči. Nutné je prý přemýšlet o nižším zdanění práce, které zůstává vysoké hlavně u lidí s nízkými příjmy, a to kvůli výdajům na sociální zabezpečení. Komisaři také radí, aby Česko rychleji zvyšovalo věk pro odchod do důchodu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Koruny (ilustr. obr.)

Koruny (ilustr. obr.) | Foto: Miroslav Zimmer

Hlavní analytik společnosti Patria Finance David Marek se domnívá, že výtka kvůli složitému daňovému systému v Česku je na místě.

„Samozřejmě čím jednodušší je systém, tím méně zůstává skulin pro nekalé činnosti, pro vyhýbání se placení daní,“ říká a pokračuje:

„Se zjednodušením lze souhlasit, ale hlavní výtka směřuje k tomu, že jednodušší systém může být efektivnější ve smyslu levnější. Evropská komise nám vytýká, že náš systém výběru daní je neefektivní v tom smyslu, že je příliš drahý.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Hostem pořadu Stalo se dnes na Radiožurnálu byl David Marek, hlavní analytik společnosti Patria Finance

Souhlasí rovněž s tím, že velkým problémem je vysoké zdanění práce, které nejvíc doléhá na lidi s nejnižšími příjmy kvůli vysokým sociálním odvodům.

„Naše zdanění práce je jedno z nejvyšších v rámci Evropy a je to škoda, protože tím zbytečně ztrácíme část konkurenceschopnosti. Ekonomové dlouho argumentují tím, že bychom měli snížit zdanění práce a nahradit to například zvýšením daní z nemovitosti nebo daní ekologického charakteru,“ poznamenává Marek.

Za citlivé, nicméně potřebné považuje doporučení snižovat rozdíly mezi daňovým zatížením zaměstnanců a osob samostatně výdělečně činných, tedy drobných podnikatelů a živnostníků.

Komise apeluje na udržitelnost důchodového systému

„Toto téma je v Česku velmi citlivé, žádná vláda si nedovolila se ho dotknout. Je dobře, že to zaznívá od Evropské komise, protože to skutečně je problém. Pokud se podíváme na časovou řadu inkasa daně z příjmů obou skupin, je evidentní, že něco je špatně,“ tvrdí Marek a dodává:

„V případě živnostníků se výběr zúžil na naprosté minimum, zatímco výběr daně z příjmů zaměstnanců každý rok roste. Živnostníci jsou v jiném postavení než zaměstnanci, ale určitá elementární spravedlnost v daňovém systému být musí.“

Evropská komise: V Česku chybějí školky, i kvůli tomu mají ženy nižší platy

Číst článek

Materiál Evropské komise v sedmi bodech zmiňuje mimo jiné také potřebu posílit efektivitu a výkonnost úřadů práce a zajistit dlouhodobou udržitelnost penzijního systému.

Česko by podle doporučení, které komise v rámci posuzování stavu ekonomik členských zemí vydává každý rok, mělo zrychlit růst věku odchodu do důchodu a jasněji jej provázat se změnami ve střední délce života.

Mělo by se rovněž soustředit na podporu zaměstnanosti starších pracovníků a zabývat se způsobem valorizace důchodů. Česká republika má během úterý na doporučení komise oficiálně reagovat.

ČTK, Veronika Sedláčková, Kateřina Prachařová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme