Výstavba kruhového objezdu v Plzni-Křimicích pokračuje podle harmonogramu

V Plzni-Křimicích pokračuje jedna z největších rekonstrukcí v historii této městské části. Na hlavním tahu z Plzně do Stříbra, tedy v Chebské ulici, vzniká okružní křižovatka a zároveň se vyměňuje páteřní kanalizace. S tím souvisí řada změn v dopravě. Střed Křimic je totiž úplně uzavřený. Zatím se ale vše obešlo bez komplikací.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Uzavřený Wonkův most v Pardubicích

Uzavřený Wonkův most v Pardubicích | Foto: Honza Ptáček | Zdroj: Český rozhlas

Rekonstrukce má v Křimicích trvat tři měsíce, konec je naplánovaný na 5. srpna. Obyvatelé jsou většinou s nepohodlím, které to přináší, smíření. Jedním z nespokojených je Jaroslav Pavel, majitel hotelu a restaurace, která stojí přímo u budoucího kruhového objezdu. Kvůli stavbě přišel o většinu zákazníků.

„My už jsme za 2 měsíce přišli o 800 tisíc. Živím 25 tisíc a máme problém. A ještě to bude na 2 měsíce. Budu si muset půjčit,“ říká.

Přehrát

00:00 / 00:00

V Plzni - Křimicích pokračuje budování kruhového objezdu a výměna kanalizace. Natáčela tam redaktorka Jana Kosová

Starosta Petr Otásek ze Sdružení občanů Křimic o tomto problému ví, ale jak říká, nedá se nic dělat, opravit se to musí.

„Stavba způsobuje problém všem obyvatelům a pochopitelně podnikatelům, ale za dva měsíce bude všechno nové a pěkné a zákazníci přijdou. Když byla Americká ulice uzavřená, přišli tam všichni o zákazníky, trvalo to tam tři čtvrtě roku, tady to jsou pouze 2 měsíce,“ naznačuje.

Co se týče objízdných tras, zatím vše funguje bez problémů. Kolony se podle starosty Petra Otáska netvoří. Potíže ale mají občas autobusy městské hromadné dopravy.

„Harmoniky, které jsou velmi dlouhé, musí někdy při odbočování v místních ulicích najíždět, ale jinak to zatím probíhá velmi dobře. Stavební firma postupuje podle harmonogramu, je dokonce v mírném náskoku,“ upozorňuje.

Přestavba vyjde na 19 milionů

Jeho slova potvrzuje i Michal Nedvěd ze Správy a údržby silnic Plzeňského kraje, který spolu s městem rekonstrukci financuje. Žádné větší zádrhele se podle něj zatím neobjevily. „Což je v Plzni docela k podivu, že to zatím všechno běží podle harmonogramu, s mírným předstihem.“

Nedvěd také připomíná, že je potřeba zkoordinovat tuto stavbu se stavbou západního okruhu. Právě u Křimic se dokončuje jeho první etapa. „Aby nedošlo k tomu, že se pustí západní okruh a tady v Křimicích bude úplná uzavírka. Že se sem svede veškerý provoz a tady narazí na další uzavírku, což by byl nesmysl,“ popisuje.

Řidiči musí počítat s objízdnými trasami. Osobní auta projedou kolem stavby okolními ulicemi, nákladní se ale ke Křimicím ani nepřiblíží. S výjimkou dopravní obsluhy.

„Odborníci zvolili variantu, že osobní doprava může projíždět Křimicemi, nákladní auta nad 7,5 tuny mají stanoveny objízdné trasy. Ovšem netýká se to podnikatelů, kteří tady mají sídlo, a těch tady sídlí 38. Takže nákladní doprava z Křimic příliš nezmizela,“ popisuje starosta.

Křimicemi projede denně 12 tisíc aut, z toho deset procent tvoří nákladní vozy. Úkolem nového kruhového objezdu bude dopravu zpomalit, tato křižovatka totiž byla dosud hodnocená jako nejrizikovější na trase Plzeň - Stříbro.

Přestavba i s kanalizací, chodníky či osvětlením bude stát celkově 19 milionů korun. Investory jsou Plzeňský kraj a město Plzeň.

Jana Kosová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme