Lotyšští hokejisté přetlačili USA, výhry slaví i Kanada, Švédsko a Finsko

V gólově nejbohatším utkání dosavadního průběhu mistrovství světa v Minsku udolala lotyšská reprezentace tým USA 6:5 a je blízko postupu do čtvrtfinále, Finové porazili před největší návštěvou domácí Bělorusko. Druhou skupinu vede Švédsko před Kanadou.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hokejisté Lotyšska se radují po gólu do sítě Tima Thomase

Hokejisté Lotyšska se radují po gólu do sítě Tima Thomase | Zdroj: Reuters

V souboji sousedů v tabulce skupiny B otevřel skóre v 16. minutě Lotyš Gints Meija, Američané ale přesně po minutě vyrovnali zásluhou Graiga Smithe.

Lotyšská reprezentace ale šla znovu do vedení, ještě před koncem první třetiny dal gól na 2:1 Redlihs, těsně před polovinou zápasu pak na dvoubrankový rozdíl zvýšil Niživij. Během tří minut ale dokázali Nelson a Johnson i tento náskok dorovnat.

Rozhodnutí přišlo během přestřelky v závěrečných deseti minutách. Lotyšsko se během nich trefilo třikrát, Američané dvakrát. Vítězný gól vstřelil Herberts Vasiljevs. Svému týmu zajistil tři body a osamostatnění na druhém místě tabulky za Ruskem.

Vítězství Finů nad domácí reprezentací zařídil Petri Kontiola. Devětadvacetiletý útočník se poprvé prosadil v 17. minutě zápasu po individuální akci. 16 vteřin před koncem pak potvrdil vítězství 2:0 gólem do prázdné branky.

Zápas sledovala zatím největší návštěva šampionátu, domácí prohru sledovalo 14 447 diváků. Bělorusko je ve skupině B páté, dostali se před něj právě Finové.

Ve skupině A bylo Dánsko dlouho vyrovnaným soupeřem Kanaďanům. Ti sice šli do vedení po tvrdé střele Codyho Hodgsona, Dánové ale dokázali Jensenem vyrovnat a měli i další šance, které musel likvidovat brankář Scrivens.

Ve druhé části hry padl jediný gól. Postaral se o něj opět Kanaďan Hodgson a jeho nechytatelná rána.

Ve třetí třetině pak tým Kanady rezolutně potvrdil své vítězství. Dvakrát se prosadil Matt Read, pátou branku přidal Jonathan Huberdeau a v 50. minutě završil Cody Hodgson svůj hattrick.

Skupinu A opět vede Švédsko

Švédské reprezentaci trvalo 35 minut, než se dokázala prosadit proti houževnatým Francouzům. Poté ale Joel Lundqwist a Oscar Möeller vstřelili dvě branky během sedmnácti sekund a rozhodli.

V páté minutě 3. třetiny sice snížil Stephane da Costa na rozdíl jediné branky, vyrovnat se ale reprezentantům země galského kohouta nepodařilo. Největší šanci promarnil v úplném závěru Fleury. Švédsko se po výhře 2:1 vrátilo do čela skupiny A.

Mistrovství světa v hokeji v Minsku:
Skupina A:
Kanada - Dánsko 6:1 (1:1, 1:0, 4:0)
Branky a nahrávky: 6. Hodgson (Kadri, Ellis), 26. Hodgson, 42. Read (Turris, Chimera), 44. Read (Turris, Myers), 49. Huberdeau (Rielly, Ellis), 51. Hodgson (Garrison, Kadri) - 10. N. Jensen (Madsen, Staal). Rozhodčí: Dremelj (Slovin.), Šindler (ČR) - Puolakka (Fin.), Raming (Rus.). Vyloučení: 4:4. Využití: 1:0. V oslabení: 1:0. Diváci: 7083.

Švédsko - Francie 2:1 (0:0, 2:0, 0:1)
Branky a nahrávky: 36. J. Lundqvist (Rasmussen, Klasen), 36. Möller (Andersén, Lindström) - 45. S. da Costa. Rozhodčí: Jeřábek (ČR), Rantala (Fin.) - Carnathan (USA), Hull (Kan.). Vyloučení: 4:5, navíc Roussel (Francie) 10 min. Bez využití. Diváci: 7045.

Skupina B:
USA - Lotyšsko 5:6 (1:2, 2:1, 2:3)
Branky a nahrávky: 17. Smith (Gardiner), 29. Nelson (Jones), 31. Johnson (Smith, Trouba), 54. J. Hayes (Jones), 59. Nelson (Gaudreau, Jones) - 16. Meija (Berzinš), 19. M. Redlihs (Keninš, Daugavinš), 29. Niživijs (Vasiljevs), 52. Daugavinš (J. Redlihs), 55. Girgensons (Meija), 58. Vasiljevs (Cipulis). Rozhodčí: Bulanov, Olenin (oba Rus.) - Leermakers (Niz.), Valach (SR). Vyloučení: 5:8, navíc Dekeyser (USA) 10 min. Využití: 2:1. Diváci: 11 814.

Finsko - Bělorusko 2:0 (1:0, 0:0, 1:0)
Branky a nahrávky: 17. Kontiola (Mäntylä, Rinne), 60. Kontiola (Lehterä, Jokinen). Rozhodčí: Brüggemann (Něm.), Kaval (USA) - Dahmen (Švéd.), Lederer (ČR). Vyloučení: 6:4. Bez využití. Diváci: 14 447.

Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme