OBSE stále nemá kontakt s unesenými pozorovateli, chce odejít z východu Ukrajiny

Misi Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) na Ukrajině se zatím nepodařilo spojit se čtyřmi pozorovateli, které proruští separatisté od čtvrtka zadržují v doněcké oblasti. Nejasný je i osud jiného týmu, s kterým OBSE ztratila kontakt v pondělí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Proruští separatisté v Doněcku

Proruští separatisté v Doněcku | Zdroj: Reuters

Náměstek německého ministra zahraničí Wolfgang Ischinger proto navrhl stažení všech pozorovatelů OBSE z východu Ukrajiny. Rusko je ale proti - ministr zahraničí Sergej Lavrov doporučil, aby se vedení mise snažilo navázat styk s představiteli sil, které reálně kontrolují situaci v oblasti.

Vedení mise OBSE je přesvědčené, že oba čtyřčlenné týmy pozorovatelů zadržují proruští povstalci jako rukojmí. Podle agentury Interfax je chtějí vyměnit za bojovníky, které zajaly ukrajinské síly.

Přehrát

00:00 / 00:00

Situaci na Ukrajině popisuje reportér Martin Dorazín

Proruští ozbrojenci dnes v noci ostřelovali a nakonec obklíčili základnu pohraničních vojsk u Djakova a její okolí zaminovali. Pohraničníci požádali o pomoc velení protiteroristické operace, ale žádné podpory se nedočkali.

U Slavjansku se ukrajinské gardě podařilo zlikvidovat samohybný minomet NONA ráže 120 mm, ze kterého separatisté ostřelovali pozice vládních jednotek. Střelba byla dnes slyšet také od doněckého mezinárodního letiště, kde se podle svědků separatisté dvakrát pokusili získat kontrolu nad tímto strategickým objektem.

Martin Dorazín Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme