Nová budova záchranky na Modravě zkrátí dojezdový čas, hotová má být do konce roku

Výjezdové stanoviště zdravotnické záchranné služby na Modravě už dostává jasnější obrysy. Obec ho chce do konce roku, a to na místě bývalého obecního úřadu. Nové sídlo záchranky pokryje část regionu, kde se nedaří dodržet zákonem danou dojezdovou dobu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sanitka, sanitní vůz (ilustrační foto)

Sanitka, sanitní vůz (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

„Už jsme zdemolovali původní domek, který tam stál a na který jsem měl nostalgické vzpomínky, protože tam byl původní obecní úřad,“ říká starosta Modravy Antonín Schubert, zvolený za nezávislé.

„V současné době probíhá stavební řízení ke stavebnímu povolení. V každém případě chceme do konce tohoto roku zkolaudovat, aby od 1. ledna následujícího roku mohla být stanice zdravotní záchranné služby v provozu,“ slibuje starosta

Přehrát

00:00 / 00:00

O stavbě nové budovy pro zdravotnickou záchrannou službu na Modravě informuje Jitka Englová

I když bude budova samozřejmě vyhovovat potřebám záchranné stanice, nebude to žádná specifická stavba a klidně by mohla mít i jiné využití.

„Bude to stavba malého rodinného domku, vedle kterého bude ‚přilepená‘ taková trochu větší garáž na větší sanitní auto – dodávku, jak ji lidé znají z měst, protože tady nahoře musí být plná vybavenost vozidla,“ vysvětluje Schubert.

Problémem jsou dojezdové časy

Na Modravu záchranka nevyjíždí pouze k úrazům při sportovních aktivitách, ale také k infarktům a kolapsům. Jenže problémem jsou tam dojezdové časy. A to hlavně v zimě. Nové stanoviště záchranky by tuto situaci mělo hodně zlepšit.

„Je to mimo dosah zdravotní záchranné služby, která je dána zákonem – takzvaná dojezdová povinnost do 15 minut. A to zdaleka ze Sušice vyjíždějící auto nemůže splnit,“ upozorňuje Schubert.

V okolí Modravy se nacházejí nejrozsáhlejší slatě na Šumavě | Foto: Anna Duchková

Podle ředitele Zdravotnické záchranné služby Plzeňského kraje Romana Svitáka už je jasno i v tom, jakém režimu bude stanice na Modravě pracovat.

„Bude tam výjezdová skupina bez lékaře, tedy sestra a řidič. Samozřejmě bude péče vylepšena, protože i na Modravě jsou stonající pacienti, takže tam bude záchranka dostupnější. Lékař bude v Sušici. Bude mít malé sanitní vozidlo yeti, takže bude rychleji dostupnější po celém svém regionu – jak ve vlastní Sušici, tak na Modravě, v Horažďovicích, Železné Rudě,“ popisuje šéf krajské záchranky.

Podle místních bude nové stanoviště záchranky velkým přínosem pro obec a jeho zřízení tady vítají. „Určitě to bude přínos. Protože než sem přijede záchranka, tak jí to trvá docela dlouho. Je tu dost úrazů, jak na kolech, tak i pěších. Sanitka tu bude. Myslím, že to je dobrá věc,“ chválí obyvatelka Modravy Anna Šmídková.

Další nové výjezdové stanoviště záchranky vzniká i v Železné Rudě. Tam navíc bude mít i čtyřiadvacetihodinový provoz.

mka, Jitka Englová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme