Zříceninu hradu Zvířetice opraví, provoz to výrazněji neomezí

Přes 700 let starou zříceninu hradu Zvířetice nedaleko Bakova nad Jizerou na Mladoboleslavsku začne opravovat vedení radnice. Na nádvoří hradu povede nový a bezpečnější most, na věž nové schody a návštěvníci se budou moct podívat i na 3D model hradu z doby jeho největší slávy.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Oprava zříceniny hradu Zvířetice

Oprava zříceniny hradu Zvířetice | Foto: Radek Duchoň

Hrad Zvířetice láká návštěvníky už dlouhá staletí. Básník Karel Hynek Mácha tam docházel pravidelně a díky jeho kresbě víme, jak hrad v 30. letech 19. století vypadal.

Zřícenina je častým cílem výletů i teď. Třeba Josef Řezanka z nedalekého Bítouchova tam chodí na procházku se psem každý den a opravu hradu vítá.

„Zvířetice jsou jedním z nejlepších míst tady, je to tam klidné a krásné. Je dobře, že se to opraví. Schodiště bylo v dezolátním stavu a most taky potřebuje opravu. V letní sezoně tam chodí spousta lidí,“ říká.

Přehrát

00:00 / 00:00

O opravě zříceniny hradu Zvířetice informoval reportér Radek Duchoň

Hrad založil v prvním desetiletí 14. století Markvartic Zdislav, syn purkrabího Pražského hradu Havla z Lemberka. Stavební firma teď opraví dvě hlavní části zříceniny.

„Je to výstavba mostu, druhou záležitostí bude oprava venkovního schodiště na věž. To je dominanta hradu, která láká turisty. Je tam krásný výhled, v zásadě to funguje jako rozhledna,“ informuje starostka Bakova nad Jizerou Jana Štěpánová z ODS.

Vnitřní schodiště ve věži už je za 400 tisíc korun zrekonstruované. Obec ho musela opravit, protože ho někdo zapálil. „Zřejmě si tam nějací pánové dělali ohníček a nějak se jim to vymklo z rukou, takže to celé shořelo,“ popisuje Štěpánová.

Vznikne i nové infocentrum

Celková oprava vyjde na necelých sedm milionů korun. Většinu těchto peněz zaplatí Evropská unie. „Budeme ještě zajišťovat klenby sklepení, které nejsou v dobrém stavu. Eroze, která tam působí, je poměrně značná,“ podotýká starostka.

Kousek pod zříceninou, v obci Podhradí, vznikne i nové infocentrum. V něm bude také model hradu. „Bude to 3D model hradu Zvířetice z jeho nejlepšího historického období,“ dodává Jana Štěpánová.

3D model hradu bude mít v infocentru dvě verze. Jednu jako maketu hradu vyrobenou ze dřeva a dalších materiálů, na druhou se lidé budou moci podívat v počítači. Oprava zříceniny skončí ještě letos.

Radek Duchoň Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme