Třetí válečný veterán přišel o medaile. Obětí zlodějů může být i víc, ale stydí se

Republiková i vojenská policie hledají zloděje státních vyznamenání. Jak zjistil server Aktuálně.cz, řády a medaile ukradli nejméně třem hrdinům druhé světové války, naposledy Antonínu Bukovému, který získal Sokolovskou pamětní medaili, Kříž obrany státu nebo Válečný kříž 1939.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vasil Korol

Vasil Korol | Foto: redakce Post Bellum

O Válečný kříž nedávno údajně přišel také Michal Fedorko. Zloději už dříve okradli také Vasila Korola, nositele Řádu bílého lva. Další válečný hrdina Alexandr Beer přišel o 150 tisíc korun.

„Určitě to nejsou sběratelé. Nemají žádnou úctu k lidem, kteří nasazovali život ve druhé světové válce za tuhle republiku,“ říká Milan Bachan z odboru pro veterány Ministerstva obrany.

Přehrát

00:00 / 00:00

O okradených válečných hrdinech mluvil Milan Bachan z odboru pro veterány Ministerstva obrany

Vytipovat si válečné veterány podle něj pro zloděje není těžké, protože se i přes svůj pokročilý věk často účastní pietních a vzpomínkových akcí.

„Vyznamenání, ke kterým něco cítí, mají na uniformě. Pak je velice lehké vysledovat, kdo jaká má i kam jde domů,“ vysvětluje.

Vymýtit černý trh s vyznamenáními by podle Bachana šlo jen obtížně. Vyznamenání z druhé světové války totiž nejsou číslovaná. Na rozdíl od posledních vyznamenání ministerstva obrany.

Díky sériovému číslu vyznamenání se tak jednoho ze zlodějů podařilo dopadnout.

Prezident Miloš Zeman udělil státní vyznamenání | Foto: Filip Jandourek

Další možností by byla úprava zákona, kde by majitel při prodeji musel doložit, kde k nabízenému vyznamenání přišel.

„Získat si válečného veterána, když projevíte zájem o jeho osud, je velice jednoduché. Vzhledem k jejich věku jsou často důvěřiví,“ dodává Bachan.

Okradených veteránů může být i víc. Často se podle něj stydí o krádeži říct rodině, takže se na ni vůbec nepřijde.

Květa Moravcová, van Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme