Už deset let chybí Zuzana Navarová svým fanouškům. Oslavila by 55. narozeniny

Zpěvačka Zuzana Navarová by dnes oslavila 55. narozeniny. Na pódiu vystupovala často v džínách a šedém, nevýrazném tričku, její hudba ale dodnes hraje všemi barvami. Byla ovlivněna hlavně kubánskými rytmy i proto, že na Kubě několik let žila a za Kubánce se provdala. Do textů vplétala životní příběhy a při skládání se nechávala inspirovat hudbou z celého světa.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zuzana Navarová

Zuzana Navarová | Foto: GNU General Public License, verze 1.2, Jonáš Hájek

Zuzana Navarová se narodila 18. června roku 1959 v Hradci Králové.

Vystudovala španělštinu a češtinu na Filozofické fakultě v Praze. Od učení ale brzy utekla k muzice. Upozornila na sebe ve folkové kapele Nerez. Když se kapela rozpadla, Navarová pokračovala sólově.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zpěvačku, skladatelku a textařku Zuzanu Navarovou připomíná Michaela Vetešková

Kromě písniček určených pro vlastní nahrávky vytvořila hudbu k několika divadelním hrám i k animovanému filmu Michaely Pavlátové "Řeči, řeči, řeči", který byl v roce 1993 nominován na Oscara. Produkovala také dvě alba romské zpěvačky Věry Bílé a pro českou hudební scénu objevila folkovou zpěvačku Radůzu.

„Ona mi zpočátku opravdu strašně moc pomohla. Jednak mě sebrala na té ulici a řekla mi, že se mám umýt, a pak mě poslala na konzervatoř, kterou jsem tedy vystudovala. A i jinak mě uvedla do toho profesního života. Její rady byly hodně drsné – říkala, že neumím intonovat, nemám smysl pro rytmus, neumím napsat text, melodii a neumím to zharmonizovat,“ vzpomínala Radůza přede dvěma lety.

Deset let před svou smrtí Zuzana Navrarová pomohla na svět nadaci Život umělce, která pomáhá začínajícím umělcům i seniorům v obtížné životní situaci.

„Česká hudební scéna přišla o jednu z výrazných osobností. Po těžké nemoci dnes zemřela zpěvačka, skladatelka a textařka Zuzana Navarová,“ zaznělo pak z vysílání Radiožurnálu 7. prosince před deseti lety.

O své nemoci zpěvačka skoro vůbec nemluvila a spíše se ji snažila utajit.

Michaela Vetešková, mad Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme