Stát by během tří let mohl postavit 60 km nových dálnic, řekl ministr Prachař

V příštích třech letech by stát mohl postavit zhruba 60 kilometrů dálnic v hodnotě 8,9 miliardy korun. Jde o připravené úseky, na které již bylo vydané stavební povolení. Ministr dopravy Antonín Prachař (ANO) to řekl dnes v televizi Prima.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Výstavba dálnice (ilustrační foto)

Výstavba dálnice (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Aktuální délka dálnic a rychlostních silnic v Česku je 1 242 km. Ministerstvo chce dobudovat nedostavěné úseky a napojit českou síť dálnic a rychlostních silnic na tranzitní evropské koridory.

„Pokud proběhnou standardní výběrová řízení, tak můžeme začít. Stavby máme pokryté i finančně,“ uvedl ministr.

Podle Prachaře jde například o dokončení obchvatu Českých Budějovic na dálnici D3, dálnice D1 u Přerova, což je strategický uzel na koridoru Balt - Adriatic. Urychleně by se měl vyřešit také sesuv na dálnici D8 v Dobrovičkách nebo dokončit výkup pozemků pro dálnici D11 u Hradce Králové.

Pokračovat bude modernizace dálnice D1, kde se původně odhadovaly náklady na 24 miliard korun. Podle ministra budou náklady nižší, protože u dosud zadaných staveb se podařilo snížit cenu na 60 až 65 procent.

Stínový ministr za KSČM Pavel Hojda tvrdí, že je to dáno především tím, že stavební firmy nemají tolik zakázek a ve výběrových řízeních jdou mnohdy i pod náklady.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme