Růst evropského průmyslu překonal očekávání. K tahounům patří i Česko

Průmyslová výroba v Evropě roste rychleji, než se čekalo. V dubnu stoupla meziročně 0,8 procenta, ačkoliv se čekal o polovinu pomalejší nárůst. A Česko patří spolu s Irskem a Maďarskem k tahounům unijního ekonomického růstu. Vyplývá to z dnes uveřejněných údajů Evropského statistického úřadu Eurostat. Za zvýšením stojí podle analytiků hlavně výroba energií a zboží dlouhodobé spotřeby.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Výrobní linka. Ilustrační foto

Výrobní linka. Ilustrační foto | Foto: Tomáš Adamec

Českému průmyslu se bezesporu daří, potvrzuje hlavní ekonom ERA Poštovní spořitelny Jan Bureš. Tvrdit, že je tahounem evropské ekonomiky, je ale podle něj možná příliš ambiciózní.

„Váha českého průmyslu není až tak významná, ale toto tempo (růstu) je velice slušné, především oproti minulým rokům."

"Skutečně jsme v tuto chvíli jednoznačně v růstové trajektorii a myslím si, že se nejedná o nějakou jednorázovou výchylku, ale předpokládám, že slušná čísla uvidíme i v nadcházejících měsících,“ říká Jan Bureš.

Přehrát

00:00 / 00:00

Kondici českého průmyslu komentoval ve vysílání Radiožurnálu hlavní ekonom ERA Poštovní spořitelny Jan Bureš

Podle něj se daří hlavně exportně zaměřeným odvětvím. Na prvním místě automobilkám a vedle nich i výrobcům elektrických zařízení.

„Obě dvě odvětví rostou fakticky v tuto chvíli meziročně dvouciferným tempem. Tyto obory těží především z oživení z eurozóně na jedné straně, na druhé straně je to i pomalu oživující sektor domácí poptávky."

"Tedy především domácí investice, ty si myslím, že hrají třeba v poptávce po automobilech částečně také svoji roli,“ upozorňuje ekonom.

Jiné sektory stále zaostávají

To, že se průmyslovým podnikům daří, je podle Buereše vidět i na trhu práce. Začínají nabírat nové pracovníky a přidává se tam i na mzdách.

„Bohužel ten proexportně orientovaný průmysl je jenom částí - důležitou, ale přece jenom pouze částí - české ekonomiky, a je zde řada sektorů, které zaostávají.“

„Především sektor služeb a pak stavebnictví, kde se jenom pomalu ta situace po poměrně vleklé krizi stabilizuje a odrážíme se ode dna. A o nějakém nabírání nových pracovníků ve velkém a přidávání na mzdách se tam uvažovat v tuto chvíli nedá,“ poznamenává Jan Bureš.

Veronika Sedláčková, mta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme