Na novém eurokomisaři se koalice neshodne, každá strana prosazuje svého kandidáta

Vláda musí po volbách do Evropského parlamentu vybrat nového českého eurokomisaře. Jednotná ale není. Každá ze tří koaličních stran preferuje svého kandidáta. Shodují se jen na jednom - budoucí eurokomisař by měl vzejít z koaličních, a ne z opozičních řad.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lídr kandidátky hnutí ANO Pavel Telička na tiskové konferenci k výsledkům voleb do Evropského parlamentu

Lídr kandidátky hnutí ANO Pavel Telička na tiskové konferenci k výsledkům voleb do Evropského parlamentu | Zdroj: ČTK

„Je silný argument: Byli jsme úspěšní v eurovolbách, máme tedy nárok na eurokomisaře,“ vzkázal politikům ještě před vyhlášením výsledků prezident Miloš Zeman v České televizi.

Eurovolby vyhrálo těsně hnutí ANO s lídrem kandidátky Pavlem Teličkou. Předseda hnutí Andrej Babiš proto trvá na tom, aby se eurokomisařem stal právě Telička.

„Pokud ANO bude zvažovat tuto nominaci, pak si myslím, že jsou věci, které si zaslouží vyjasnění, ať už je to otázka síly podpory a schůdnosti u dalších koaličních partnerů. Podstatné ale je, aby Česká republika zvolila kandidáta, který je kvalitní a který se prosadí a abychom si vzájemně přestali mydlit schody,“ myslí si Telička.

Záleží na síle podpory a schůdnosti v koalici, říká o kandidatuře na post eurokomisaře Telička

Číst článek

S jeho kandidaturou nesouhlasí premiér a šéf ČSSD Bohuslav Sobotka. I když jeho strana skončila až třetí, prosazuje svého kandidáta, exministra financí Pavla Mertlíka.

„Já si myslím, že by bylo dobře, aby náš komisař měl na starosti z pohledu unie významnější vnitřní agendu, než je současná agenda rozšiřování Evropské komise, kterou má na starosti pan komisař Füle. ČSSD by si spíše představovala některé ekonomické portfolio, ale o tom budeme jednat,“ vysvětlil.

Sledovali jsme ONLINE: Volby do Evropského parlamentu v Česku vyhrálo ANO, uspěli i Svobodní

Číst článek

I nejmenší vládní strana má svého favorita. KDU-ČSL by ráda prosadila místopředsedkyni strany a končící europoslankyni Zuzanu Roithovou.

„K tomu je určitě ještě čas, protože to bude otázka dalších měsíců, nicméně bychom rádi podpořili vlastního eurokomisaře, takže počkáme, jak si to Zuzana Roithová rozmyslí, a pak uvidíme,“ řekl předseda strany Pavel Bělobrádek.

Současnému eurokomisaři Štefanu Fülemu skončí mandát v létě.

Výsledky eurovoleb rozložení sil v koalici nezmění, tvrdí lídři všech tří vládních stran

Číst článek

Volby do EP 2014: zvolení poslanci | Foto: Český rozhlas

Jana Čermáková, Michaela Vydrová, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme