Potratová pilulka se objeví v Česku, podle kritiků je její podávání nelegální

Potratovou pilulku budou moci koupit ženy po víkendu i v Česku. Oproti chirurgické miniinterrupci je podle lékařů pilulka šetrnější. Kritici ale namítají, že u série tabletek nebyly dostatečně testovány dopady na psychiku žen. Některým gynekologům také vadí, že potrat neprodělá žena v nemocnici.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vitamíny

Vitamíny | Foto: Fotobanka stock.xchng

Pokud žena zjistí nechtěné těhotenství do sedmého týdne, zajde za svým gynekologem. Lékař pošle pacientku do nemocnice, kde po podpisu souhlasu dostane první tabletu.

„K další návštěvě se dostaví 48 hodin po podání tabletky. Pakliže nedošlo k vypuzení plodového vejce, je podána další látka. Celková krevní ztráta by neměla přesáhnout 100 ml. Krvácení může trvat do patnácti dnů po podání tabletky,“ vysvětluje Petr Křepelka z Ústavu pro péči o matku a dítě v pražském Podolí.

Přehrát

00:00 / 00:00

O potratovou pilulku se zajímala Veronika Hlaváčová

„Léčebné přípravky si pacientka nevyzvedává v lékárně. Jedná se o lékařský předpis s omezením a budou vydávány pouze personálu zdravotnického zařízení na základě žádanky,“ říká Hana Pavlíčková ze Státního ústavu pro kontrolu léčiv.

Gynekolog a porodník Křepelka si nemyslí, že by se v Česku po zavedení potratové pilulky ustupovalo od chirurgické miniinterrupce. Metoda je rychlejší a stojí zhruba stejně, přes tři tisíce korun. Tabletka je ale podle lékaře šetrnější.

„Při chirurgickém výkonu může dojít k poškození děložní sliznice, což má důsledky pro ohrožení nebo zhoršení kvality plodnosti žen, které tento výkon podstoupí. V tomto ohledu není medikamentózní interrupce tímto rizikem zatížena,“ dodává Křepelka.

Výhrady proti potratové pilulce

Potratová tabletka se využívá ve 25 zemích Evropy a své kritiky má i v Česku. Gynekoložka z Třebíčska Xénie Prainingerová tvrdí, že podání pilulky bude nelegální. Žena podle zákona musí prodělat potrat v lůžkovém zařízení, a ne doma.

„Užívání potratové tabletky povede k nezodpovědnosti. V době, kdy nám klesají počty interrupcí, nevím, proč se tady zavádí další metoda. Protože to nebude podle zákona, žena potrat neprodělá v nemocnici od začátku do konce, hrozí sankce lékařům a žaloby,“ upozorňuje Prainingerová.

Kvůli potratové pilulce vznikla v Česku i petice se 70 tisíci podpisy. Podle viceprezidentky Hnutí pro život Zdeňky Rybové se v březnu konal v Praze také protestní pochod.

„Nejvíce zarážející je to, že pilulka byla v České republice registrována absolutně bez celospolečenské diskuse,“ konstatuje Rybová.

Loni bylo v Česku přerušeno skoro 23 tisíc těhotenství. V pětině případů k interrupci došlo ze zdravotních důvodů.

Anna Jadrná, Veronika Hlaváčová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme