V Hradci Králové začíná největší evropská vrtulníková a letecká show s výstavou

Letiště v Hradci Králové ode dneška hostí European Festival of Aviation 2014. Na největší vrtulníkovou a leteckou show v Evropě dorazí vystavovatelé a prodejci letecké techniky z celého světa. Během 3 dnů uzavřou kontrakty za stamiliony korun. V sobotu pak diváky pobaví unikátní letecký den.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

vysazování vojáků z vrtulníků

vysazování vojáků z vrtulníků | Foto: FAS

Letový dispečer Jiří Liška přijímá na královéhradecké letiště první stroje, které na letošní především vrtulníkovou show dorazily.

„Za den uděláme třeba 200 i 300 pohybů. To znamená jeden pohyb je přistání, nebo vzlet.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Na leteckou show zve Ondřej Vaňura

První dva dny helicopter show jsou ve znamení obchodů. Například loni tu jejich hodnota překročila hranici 25 milionů dolarů.

Pro návštěvníky bude tradičně nejatraktivnější sobota. K vidění budou letové ukázky desítky letadel, vrtulníků i vírníků.

„Bude zde třeba premiéra na českém nebi. A je to americký vrtulník. Budou se účastnit vojenské i civilní vrtulníky, ultralehké vrtulníky od těch nejmenších, jednomístných až po vojenský 15tunový Mi151,“ říká hlavní organizátor Daniel Tuček.

Unikátní pak bude i závod helikoptéry s letadlem - akrobatickým speciálem Extra 300 v kokpitu s Martinem Šonkou.

„Se kterým se budeme, dá se říci, honit na ovále. Všechno bude na dohled diváků,“ dodává Tuček,

13. ročník European Festival of Aviation začne na královéhradeckém letišti dnes v 10 hodin dopoledne.

Ondřej Vaňura Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme