Porošenko chce části mírového plánu předložit parlamentu, Putin má výhrady

Ruský prezident Vladimir Putin s výhradami přijal mírový plán ukrajinské hlavy státu Petra Porošenka. Přivítal i příměří, které ukrajinský prezident jednostranně vyhlásil v pátek. Proruští separatisté na východě země ale na klid zbraní odmítají přistoupit. Porošenko je varoval, že příměří neznamená, že se ukrajinští vojáci nebudou bránit cizím útokům.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Petro Porošenko

Petro Porošenko | Zdroj: Reuters

Ukrajinský parlament bude v příštích dnech schvalovat konkrétní části Porošenkova plánu. "Zákon odpustí trestní odpovědnost těm, kdo nezabíjeli civilisty ani ukrajinské vojáky a kdo složí zbraně. Musí propustit všechny zajatce, jak mezinárodní pozorovatele, tak ukrajinské učitele, lékaře nebo další úředníky," řekl ukrajinský prezident Petro Porošenko.

„Ruským žoldnéřům připravíme koridor pro volný návrat do Ruska, těžká vojenská technika jako tanky nebo odpalovače raket musí zůstat tady. Na hranicích s Ruskem také vznikne nárazníková zóna, která zabrání dalšímu pronikání žoldnéřů a vojenské techniky na Ukrajinu,“ plánuje prezident Ukrajiny.

V případě útoku separatistů ale ukrajinská armáda bude reagovat. „Čas je omezený jen na jeden týden. V těchto dnech máme šanci na mírové řešení. Nelegální ozbrojené skupiny musí pochopit, že námi vyhlášené příměří neznamená, že ukrajinští vojáci se nesmí bránit. Na jakékoli pokusy o útoky tvrdě odpovíme,“ zdůraznil Porošenko.

Dodal, že nepřipustí, aby se Donbas stal dalším Podněstřím, tedy nikým neuznanou proruskou enklávou. Obyvatele Donbasu označil za rukojmí ozbrojených band. Zaručil jim právo používat ruštinu, investice a vytvoření nových pracovních míst za pomoci Evropské unie.

Putin odmítá ultimáta

Ruský prezident Vladimír Putin přivítal vyhlášení příměří na východní Ukrajině i mírový plán ukrajinského prezidenta Petra Porošenka. Upozornil ale, že za deklaracemi musí následovat konkrétní kroky a požadavky Kyjeva nesmí být ultimativní.

Ruský prezident Putin ukrajinský návrh vítá, má ale výhrady | Foto: Reuters

„Možnost, kterou příměří nabízí, musí být využita ke konstruktivním rozhovorům a dosažení politických kompromisů“, prohlásil ruský prezident Vladimír Putin a dodal, že je nepřípustné, aby na území Ruska dopadaly střely, které ohrožují obyvatele příhraničních oblastí.

Ukrajinský prezident Petro Porošenko i proto požádal Organizaci pro bezpečnost a spolupráci v Evropě, aby dohlížela na plnění mírového plánu.

OBSE ale po únosu svých pozorovatelů většinu svých pracovníků z doněcké oblasti stáhla: „Vzhledem k bezpečnostní situaci jsme tu jen 4 a naší hlavní úlohou je snaha o osvobození našich kolegů,“ řekl Českému a Slovenskému rozhlasu pozorovatel OBSE Lubomír Kopaj.

Martin Dorazín, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme