Nejjedovatější rostliny a dřeviny z obýváků a zahrádek vystavuje pražská botanická zahrada

Některé pokojové rostliny nebo květiny, které pěstujeme na zahrádce, jsou pro naše zdraví velmi nebezpečné. Jsou totiž jedovaté a mohou nám způsobit zdravotní potíže. Ty nejjedovatější právě vystavuje Botanická zahrada Praha.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

mini růžový oleandr vypěstovaný na pražském balkóně

mini růžový oleandr vypěstovaný na pražském balkóně | Foto: Milana Hemmrová

„Chtěli jsme vybrat takový sortiment, který se v bytech běžně vyskytuje. To, že je jedovatá klívie nebo monstera, mnoho lidí neví,“ říká kurátorka výstavy Eva Smržová. Následky otravy se mohou zvýšit při pobytu na prudkém slunci.

Spousta jedovatých rostlin je z čeledi áronovitých, které obsahují šťavelany.

„Což dělá takové krystalky, které poškozují sliznice, mohou způsobit otoky a následně dušení. Takové známé rostliny jako je svatební kala, všechny možné běžné pokojové rostliny, kterým se nejčastěji lidově říká filodendrony jsou jedovaté a má je doma téměř každý,“ říká Vlastimil Rybka z botanické zahrady.

Přehrát

00:00 / 00:00

V botanické zahradě natáčela redaktorka Anna Königsmarková

Ve venkovní expozici botanické zahrady je kolem šedesáti jedovatých rostlin - tulipány, narcisy nebo ocún. K vůbec nejjedovatějším druhům na světě patří oblíbená okrasná nádobová rostlina oleandr.

Exotické jedovaté rostliny najdou návštěvníci zahrady i ve skleníku Fata Morgana.

Klívie | Foto: Simona Bartošová

Anna Königsmarková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme