Stupeň aktivity klíšťat je na nejvyšším bodě, varují odborníci

Český hydrometeorologický ústav hlásí na dnešek a zítřek nejvyšší stupeň ohrožení klíšťaty. S tím také souvisí vyšší riziko nakažení encefalitidou nebo boreliózou. Počet Čechů, kteří se nechají preventivně naočkovat, podle pojišťoven strmě stoupá.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Klíšťata (ilustrační foto)

Klíšťata (ilustrační foto) | Foto: škudci.com

„Z deseti klíšťat, která můžeme potkat, nás v podstatě deset klíšťat může napadnout,“ varuje Milena Ferebauerová z Českého hydrometeorologického ústavu.

Zvýšený zájem o očkování pozoruje například Všeobecná zdravotní pojišťovna.

Přehrát

00:00 / 00:00

O tom, jak se lidé mohou chránit a chrání proti klíšťatům, se zajímala redaktorka Tereza Kadrnožková

„Skoro 65 tisíc klientů letos za prvních pět měsíců oproti 3 370 klientům v roce 2011 za celý rok,“ upřesňuje mluvčí pojišťovny Oldřich Tichý.

Podle Tichého za to může nejen osvěta, ale také to, že lidé jednodušeji získají příspěvek na očkování.

„Když jsme počítali loňské náklady na léčení jednoho klienta, který tedy měl klíšťovou encefalitidu, tak vyšly v průměru na víc než 14 tisíc korun, čili nám se opravdu vyplatí přispět lidem těch 500 víc. Loni onemocnělo asi patnáct set lidí,“ uvedl Tichý.

Na očkování přispívají v různé výši všechny zdravotní pojišťovny v České republice. Například Česká průmyslová zdravotní pojišťovna nabízí až patnáct set korun, oborová pojišťovna o pět set korun méně.

Alena Žákovská z přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity v Brně považuje v tomto rizikovém období očkování za nejlepší prevenci . Klíšťata totiž měla dobré podmínky k životu.

„Podmínkou je teplo a vlhko. Ta zima byla teplá a velké množství klíšťat přežilo. Začátkem března se objevila klíšťata, pravidelně, a neměla žádné překážky v životním cyklu, čili se množila. Teď by měla být ta jejich aktivita nejvyšší,“ řekl Žákovská.

Podle Mileny Fererbauerové z Českého hydrometeorologického ústavu je také dobré vyhýbat se pokud možno místům, kde klíšťata žijí.

„Doporučujeme tedy určitě nevstupovat volně do listnatých a smíšených lesů, pohybovat se po zpevněných cestách. Večer si prohlédnout tělo, odstranit klíšťata, pokud nějaké dostaneme a určitě se bude hodit použít repelent,“ podotkla Fererbauerová.

Protože o prázdninách podle meteorologů vlhkosti ubude, sníží se i riziko napadení klíštětem. Obezřetnost je však pořád na místě.

kov, Tereza Kadrnožková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme