Rumunský premiér čelí výzvám k rezignaci kvůli údajné korupci svého bratra

Rumunská policie zatkla bratra rumunského prezidenta Traiana Basesca. Podle prokuratury Mircea Basescu vzal úplatek za pomoc mafiánskému bossovi. Premiér vyzval prezidenta, aby rezignoval, ten ale odstoupit odmítá.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bratr rumunského prezidenta Mircea Basescu

Bratr rumunského prezidenta Mircea Basescu | Zdroj: Reuters

Mircea Basescu údajně inkasoval v přepočtu bezmála sedm milionů korun.

Za tuto částku se měl přimluvit u soudců, aby zkrátili trest pro Sanda Anghela. Mafiánský boss si odpykává devítiletý trest za to, že před třemi lety v baru pobodal nožem svého synovce.

Přijetí úplatku prý dokazuje video, které předal mafiánův syn Florin místním médiím. Mircea Basescu to ale popírá, stejně jako to, že by nějak ovlivňoval soudy.

Prezident Traian Basescu přiznal, že o stycích svého bratra v podsvětí ví. Odmítl ale, že by ho jinak s tímto konkrétním případem cokoliv spojovalo. Za činy svého sourozence proto odmítá nést odpovědnost.

Premiér chce využít situace

Něco jiného si ale myslí premiér, sociální demokrat Victor Ponta. Podle něj by v civilizované zemi už prezident odstoupil. Ovšem Pontovy výroky mohou mít i jinou motivaci. Rumunsko čekají v listopadu řádné prezidentské volby, Basescu už potřetí kandidovat nemůže a průzkumy favorizují právě Pontu.

Rumunská ústava umožňuje, aby prezidenta odvolali lidé v referendu. Traian Basescu za své prezidentování už dva takové pokusy o odvolání zažil - a přežil.

Poprvé byla většina lidí proti, podruhé ovšem hlasovalo 90 procent pro jeho odvolání. Prezidenta zachránila jen nízká volební účast, kvůli které rumunský ústavní soud výsledky neuznal. Pro Traiana Basesca to tak jako tak může znamenat neveselý konec jeho politické kariéry.

Viktor Daněk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme