Atmosféra v Doněcku je tíživá. Nefungují školy, obchody ani úřady

Ukrajinská armáda a proruští separatisté bojují o kontrolu nad mezinárodním letištěm ve východoukrajinském Doněcku. Podle ruských médií přišlo v uplynulých hodinách o život nejméně 35 proruských povstalců. Zprávu ale zatím nikdo další nepotvrdil. List Ukrajinska pravda píše dokonce o stovce zabitých rebelů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Proruští vojáci v Doněcku

Proruští vojáci v Doněcku | Foto: Vadim Ghirda | Zdroj: ČTK

Doněck se probouzí do klidného rána. V jednu hodinu v noci oznámilo velení ukrajinských sil, že pozastavuje operaci na předměstích a v oblasti mezinárodního letiště. Od té doby se městem nerozléhají detonace. Klidný je i vzdušný prostor, kterým v průběhu celého včerejška přelétávaly stíhačky a bojové vrtulníky.

Přehrát

00:00 / 00:00

Situaci v Doněcku monitoruje zahraniční zpravodaj Českého rozhlasu Martin Dorazín a v Kyjevě pak zvláštní zpravodaj Ondřej Houska

„Nemůžeme zatím potvrdit žádný počet zraněných nebo mrtvých, ale pravděpodobně jich budou desítky,“ hlásí z Doněcku zahraniční zpravodaj Českého rozhlasu Martin Dorazín a pokračuje:

„Nemocnice v Doněcku potvrdily zatím příjem jen patnácti zraněných pacientů právě z této oblasti a to jsou informace, které se musí ještě ověřovat a nejsou úplně přesné. Nicméně v této chvíli platí, že je klid.“

Na východě Ukrajiny ale bezpečnostní situace zůstává nepřehledná. Boje a přestřelky zachvátily už i předměstí milionového Doněcku. Lidé přestali vycházet na ulice a v zóně konfliktu mezi proruskými separatisty a ukrajinskou armádou nefungují školy, obchody ani úřady.

Atmosféra v Doněcku je podle zpravodaje Českého rozhlasu velmi tíživá a metropole připomíná město duchů. Všechny podniky v centru města, diskotéky, bary a restaurace jsou zavřené. Vedení takzvané Doněcké lidové republiky vyhlásilo noční zákaz vycházení.

Nepřehledná situace

Bezpečnostní situace ve městě se zhoršila poté, co se proruští separatisté pokusili dobýt místní mezinárodní letiště Sergeje Prokofjeva. Nyní vůbec není jasné, kdo ho má pod kontrolou.

Ukrajinská armáda proti rebelům zasahovala včera celý den a situace na bojišti je nepřehledná. Střílelo se i na jiných místech města, včetně hlavního nádraží, odkud jsou hlášeni dva mrtví.

Oficiálně nově zvolený prezident Petro Porošenko zopakoval, že proti teroristům a banditům bude tvrdě postupovat a velitel protiteroristické operace dal separatistům ultimátum, aby do rána složili zbraně, jinak prý bude pokračovat ve tvrdém zásahu, který předvedl včera.

Podle vůdce doněckých separatistů Pavla Gubareva vládní jednotky zabily nejméně 35 povstalců, o život prý přišli také civilisté. Rebelové prý zahynuli poté, co ukrajinští vojáci zasáhli protitankovým granátem nákladní auto, ve kterém povstalci odváželi raněné z bojů na letišti. Tyto zprávy zatím nikdo nepotvrdil.

Vůdce proruských separatistů Denis Pušilin požádal Rusko, aby je v jejich bojích podpořilo. Žádná reakce ale zatím nepřišla.

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov prohlásil, že Moskva je po prezidentských volbách připravena k dialogu s Kyjevem. Ovšem za podmínky, že jeho armáda ukončí vojenské aktivity proti separatistům. To ale nově zvolený ukrajinský prezident Petro Porošenko odmítá. Protiteroristická akce na východě země musí podle něj pokračovat.

Martin Dorazín, Igor Maňour, Ondřej Bouda, Pavlína Nečásková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme