Levice podpoří Junckera do čela Evropské komise, za to chce post předsedy EP

Kandidátem na nového šéfa Evropské komise by mohl být lucemburský expremiér Jean-Claude Juncker. Jeho nominaci chtějí podpořit levicoví šéfové vlád zemí Evropské unie. Po jednání s francouzským prezidentem Françoisem Hollandem a evropskými levicovými premiéry to řekl český předseda vlády Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lucemburčan Jean-Claude Juncker

Lucemburčan Jean-Claude Juncker | Foto: European Parliament

Podle Sobotky bude evropská levice za podporu lidoveckého kandidáta Junckera žádat post šéfa Evropského parlamentu a také zastoupení v čele příští Evropské komise.

Jak uvedl v rozhovoru pro Český rozhlas ředitel dijonské sekce pařížského Institutu politických věd Lukáš Macek, je to podpora výrazná a z důležitých míst, která dělá z Junckera favorita na křeslo předsedy EK.

Přehrát

00:00 / 00:00

O šancích J. C. Junckera stanout v čele Evropské komise mluvil ředitel dijonské sekce pařížského Institutu politických věd Lukáš Macek

Nemění na tom nic ani výhrady Britů, kteří ústy svého premiéra pohrozili, že by Junckerovo zvolení mohlo uspíšit referendum o odchodu Velké Británie z EU.

„Vzhledem k tomu, že podle stávajících smluv návrh Evropské rady nemusí být jednohlasný a může být prohlasován takzvanou kvalifikovanou většinou, která, zdá se, je bohatě naplněna, tak i odpor Britů nemusí znamenat nic zásadního,“ řekl Macek.

Také u poslanců Evropského parlamentu, kteří ho budou schvalovat, má podle Macka Juncker dost šancí. Bude sice hodně záležet na programu, s kterým půjde EK do dalších pěti let, i na jménech, která bude mít Juncker týmu, nahrávat mu však může střet o vliv mezi Evropským parlamentem a Evropskou radou.

„Je v zájmu Evropského parlamentu, aby byl tím nominantem kandidát největší poslanecké frakce, takže myslím, že je v zájmu Evropského parlamentu, aby byl schválen,“ uvažoval Macek.

Ohledně postu předsedy Evropské rady – někdy ve zkratce nepřesně označovaného za evropského prezidenta – a ohledně postu šéfa Evropského parlamentu očekává Macek ještě sérii dalších střetů. Zřejmě však budou volbou šéfa EK ovlivněny.

„Pokud Jean-Claude Juncker bude prosazen navzdory Britům, lze očekávat, že Britům bude více nasloucháno v otázce nominací na další posty,“ podotkl Macek.

Do budoucna pak podle něj není vyloučené ani to, že by v čele Evropské rady a Evropské komise byl jeden člověk. „Myslím, že čas ještě nenazrál k tomuto řešení, ale není vyloučené, že někdo začne tuto kartu hrát,“ dodal Macek.

Marie Machytková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme