Džihádisté v Iráku hlásí nové úspěchy, které ohrožují existenci státu. Kerry slíbil pomoc

Sunnitští extremisté mají stále pod kontrolou velkou část Iráku a hlásí nové úspěchy. Mluvčí islamistů dnes oznámil, že ovládli ropnou rafinerii Bajdží na severu Iráku. Irácký ministr zahraničí Hošjar Zibarí ale zprávu popřel. V návštěvě země mezitím pokračuje americký ministr zahraničí John Kerry, který odcestoval z Bagdádu do autonomního Kurdistánu. Snaží se přesvědčit tamní lídry, aby se výrazně zapojili do záchrany Iráku před rozpadem.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Americký ministr John Kerry se zdraví s prezidentem iráckého Kurdistánu Masúdem Barzáním

Americký ministr John Kerry se zdraví s prezidentem iráckého Kurdistánu Masúdem Barzáním | Zdroj: Reuters

„Naše pomoc bude intenzivní a udržitelná, bude respektovat iráckou suverenitu i americké zájmy a zájmy regionu,“ řekl šéf americké diplomacie John Kerry.

Podle něj potřebuje Irák lídra, který zastupuje všechny obyvatele. Tím dosavadní premiér Núrí Málikí zjevně není.

V zákulisí se už spekuluje, že Málikí novou vládu nepovede. Američané se chystají rozhodnout o přímé pomoci v boji s džihádisty právě až po vzniku nové vlády, který se očekává začátkem července.

Bojovníci usilující ve jménu sunnitské menšiny o stát podle středověkých islámských pravidel ovládli klíčovou rafinerii Bajdží. Ta produkuje asi třetinu pohonných hmot v zemi. Džihádisté se o rafinerii přetahovali s vládními silami deset dnů.

Povstalci už mají pod kontrolou i všechny hraniční přechody s Jordánskem a Sýrií a nadále tvrdí, že se chystají zaútočit na hlavní město.

Jan Prokeš, bre Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme