Severní Korea otestovala další rakety, Japonci protestují

Severní Korea provedla další raketový test, a znovu tak porušila rezoluci Rady bezpečnosti OSN. Dvě střely, zřejmě krátkého doletu, dopadly poblíž japonského východního pobřeží. Japonsko za to Pchjongjang kritizuje.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Severokorejská vlajka

Severokorejská vlajka | Foto: Free Digital Photos

Tokio a Pchjongjang spolu v příštím týdnu mají zahájit jednání. Podle japonského ministra obrany se ale rozhovory mohou zbytečně zkomplikovat.

„Tento raketový test by se Severní Koreji nemusel vyplatit. Zvláště ne teď. Ne v době, kdy s Pchjongjangem připravujeme jednání o některých humanitárních otázkách,“ upozornil ministr.

Zatím není zcela jasné, jaký typ raket KLDR odpálila. Podle jihokorejské agentury Jonhap, která se odvolává na armádní zdroj, však šlo o rakety Scud s krátkým doletem kolem 500 kilometrů.

Raketovými testy Pchjongjang porušuje rezoluce Rady bezpečnosti OSN. Navzdory tomu Severní Korea letos uskutečnila řadu testů střel krátkého doletu a v březnu vyzkoušela i rakety středního doletu Rodong, které mohou být teoreticky vybaveny jadernými hlavicemi a s doletem až 1300 kilometrů mohou zasáhnout Tokio a klíčové americké základny v Japonsku.

Tokio poté varovalo, že ze svých bojových lodí v Japonském moři jakékoli další balistické rakety odpálené ze Severní Koreje sestřelí.

Martin Hromádka, Marie Machytková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme