Stát letos dostane od ČEZu 15 miliard korun, stejně jako loni

Do státního rozpočtu letos přijde od energetické firmy ČEZ patnáct miliard korun. To je stejná částka jako loni. Společnost vyplatí akcionářům 40 korun za akcii. Stát dnes také téměř kompletně vyměnil své zástupce v dozorčí radě ČEZu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

ČEZ (ilustrační foto)

ČEZ (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

Celkem půjdou na dividendy skoro dvě třetiny loňského zisku ČEZu.

Přehrát

00:00 / 00:00

O výsledcích valné hromady společnosti ČEZ mluvil první náměstek ministra financí Lukáš Wagenknecht

Podle mluvčího společnosti ČEZ Ladislava Kříže zazněl z pléna ještě jeden návrh na rozdělení zisku, ale neprošel:

„Podal ještě akcionář na valné hromadě, ale podaný žádný jiný, který měl být podán písemně, nebyl, tudíž valná hromada hlasovala o návrhu představenstva.“

Ministr financí Andrej Babiš z hnutí ANO původně požadoval vyplacení celého zisku. Stát to ale nakonec vůbec nenavrhoval.

ČEZ je největší česká energetická firma. Jeho majoritním akcionářem je stát, který drží přes ministerstvo financí zhruba 70 procent akcií. Čistý zisk firmy se loni snížil o 12,3 procenta na 35,2 miliardy korun.
Pramen: ČTK

Akcionáři schválili také tantiémy pro členy vrcholných orgánů společnosti. Mezi představenstvo a dozorčí radu se rozdělí 25,5 milionu korun, stejně jako loni.

Valná hromada také schválila účetní závěrku ČEZ za rok 2013.

Změny v dozorčí radě

Stát téměř kompletně vyměnil své zástupce v dozorčí radě ČEZ. Byli do ní zvoleni mj. náměstek ministra financí Lukáš Wagenknecht nebo Jiří Borovec z obrany.

Obměny, které probíhají, jsou v souladu s tím, co nová vláda deklarovala při svém nástupu,“ řekl Českému rozhlasu první náměstek ministra financí Lukáš Wagenknecht.

„Jedním z hlavních úkolů a cílů této vlády a ministerstva financí je, aby v dozorčích orgánech byli lidé, kteří budou aktivně tyto společnosti dozorovat a tím také řídit.“

„Druhou věcí, která je podstatná, je také to, že noví členové, kteří budou dosazováni do dozorčích rad, procházejí vládním nominačním výborem pro dozorčí rady, což je také dohoda koaličních stran, která by měla být aplikována,“ zdůraznil Lukáš Wagenknecht.

Skupina ČEZ | Foto: Český rozhlas

Jakub Šídlo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme