Už jen pár dní zbývá do začátku výpravy Lucie Výborné na nebezpečnou K2

Moderátorka Radiožurnálu Lucie Výborná se chystá na jednu z nejnáročnějších výprav ve svém životě. Už za několik dní se pod vedením zkušeného horolezce Radka Jaroše vydá na druhou nejvyšší horu světa, obávanou K2.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Moderátorka Lucie Výborná se bude hlásit do vysílání z Himálaje denně mezi 11. a 12. hodinou

Moderátorka Lucie Výborná se bude hlásit do vysílání z Himálaje denně mezi 11. a 12. hodinou | Foto: Šárka Ševčíková | Zdroj: Český rozhlas

Šéfem výpravy bude známý český horolezec Radek Jaroš, který chce vystoupit na vrcholy všech čtrnácti osmitisícovek světa bez kyslíkového přístroje. Vrcholů už zdolal třináct a posledním čtrnáctým má být právě K2. Ta ale umí být hodně zrádná.

„Hodně tam fouká, mrak, který se drží okolo 8 tisíc metrů, zapříčiňuje, že je zavřeno, zatímco na Broad Peaku, který je 7 kilometrů daleko, jsou krásné vrcholové dny,“ popisuje horolezec.

Radek Jaroš se K2 pokusí zdolat už po páté. Jeho předchozí pokusy ukončila zranění nebo právě počasí. Kromě něj a Lucie Výborné se o výstup pokusí také horolezci Petr Mašek, Jan Trávníček a Martin Havlena.

Přehrát

00:00 / 00:00

Podrobnosti o himalájské výpravě Lucie Výborné na K2 zjišťovala Květa Moravcová

Výprava odlétá už druhého července a pro Lucii Výbornou to bude velká zkouška, ačkoli poctivě trénovala. Hlavně prý běhala, několikrát dokonce vyběhla nejvyšší horu Rakouska Grossglockner.

Zdolání K2 ale bere spíš jako reportérskou výzvu, protože je opravdu hodně věcí, které můžou selhat. Stačí, aby pár dní nesvítilo slunce, a nebude nabitá centrála pro techniku.

S sebou bere i vlajku Světlušky, projektu Nadačního fondu Českého rozhlasu. „Když dělám něco pro Světlušku, tak si uvědomuju, že nevidomí vidí to, co my nevidíme, cítí to, co nám připadá běžné. A já bych ráda, aby vlajka Světlušky zavlála na K2,“ popisuje.

Každý den, pokud to počasí a technika dovolí, bude Lucie Výborná mezi jedenáctou a dvanáctou hodinou popisovat, jak se výpravě daří, co chystá a jak vůbec celý náročný výstup probíhá.

Všechny její příspěvky budou k dispozici také na webu Radiožurnálu. Osobní zpovědi horolezců si pak lidé můžou přečíst na jejich internetových stránkách nebo facebookových účtech.

Květa Moravcová, Anna Maňourová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme