Bob Dylan zformoval americkou hudbu i společnost. Večer zahraje v Praze

Praha přivítá hudební legendu Boba Dylana. Americký písničkář, hudebník a umělec už pět desetiletí ovlivňuje populární hudbu a kulturu. Dnes večer vystoupí v pražské O2 aréně.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bob Dylan

Bob Dylan | Foto: Sony Music

Typické je pro něj vystupování s kytarou a foukací harmonikou. Od konce 80. let koncertuje Bob Dylan s různými hudebníky tak vytrvale, že se mluví o nekonečném turné.

Jako tuláka ho vidí hudební publicista Josef Vlček. „Jako kdyby neměl domov. On je jako takový ten černošský potulný zpěvák ze 20. nebo 30. let, který jezdil od plantáže k plantáži, od hospody k hospodě. A tam hrál, dokud nepadnul,“ vysvětluje.

Přehrát

00:00 / 00:00

Boba Dylana přibližuje Marek Blaho

Bob Dylan ovlivnil přinejmenším dvě generace.

„Je nějakých 20, možná 25 písniček, které zformovaly nejenom americkou populární hudbu, ale vlastně i celou americkou společnost,“ dodává Josef Vlček.

Jako písničkář a hudebník získal Dylan mnoho ocenění včetně Grammy, Zlatého glóbu a Oscara. Byl uveden do rockenrollové síně slávy nebo písničkářské síně slávy. Jeho tvorbu lze ale vnímat už jako uzavřenou.

„Poslední deska se jmenovala Tempest – bouře. A Tempest byl taky poslední hra Williama Shakespeara. Takže se domnívám, že to je symbolický název, který vlastně říká, že dílo je hotové a ukončené. Ale to neznamená, že ty věci nepředělává, že je nezkouší hrát v koncertech jinak, než je hrál předtím,“ vysvětluje Josef Vlček.

V roce 2012 dostal Bob Dylan přímo od prezidenta Baracka Obamy nejvyšší civilní vyznamenání Spojených států, prezidentskou medaili svobody.

mad, Marek Blaho Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme