Po předchozím neúspěchu se do Ostravy vrací vládní Agentura pro sociální začleňování

Ostrava se snaží zmírnit napětí kolem ghett a problémových ubytoven. Starousedlíci si stěžují na nepřizpůsobivé sousedy, vadí jim křik, vandalství i krádeže. V minulém roce vše vyústilo v sérii protiromských demonstrací. Radnice proto začne spolupracovat s vládní Agenturou pro sociální začleňování.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kočka v okně jednoho z domů

Kočka v okně jednoho z domů | Foto: Andrea Brtníková

Starousedlíci těžce nesou, že se kdysi klidné lokality mění k nepoznání. Ostrava proto zve na pomoc Agenturu pro sociální začleňování.

Jenže její lidé už v regionu v minulosti působili a mise skončila neúspěchem. Například starosta Slezské Ostravy Antonín Maštalíř nešetřil v roce 2009 kritikou:

„Agentura vznikla v podstatě na papíře, ale žádné konkrétní hmatatelné výsledky nepřinesla. Ředitelé územních pracovišť se navzájem stýkali na různých poradách, ale dělat porady pro porady a nic konkrétně nevyřešit, to je pak ztracený čas.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Podrobnosti zjišťovala redaktorka Andrea Čánová

Ředitel Agentury Martin Šimáček věří, že teď to bude jiné. Jeho lidé jsou prý na Ostravu daleko lépe připraveni. Pochybení z minula ale uznává.

„Musím přiznat, že když v roce 2008 agentura vznikala, neměla za sebou téměř žádnou zkušenost. Považuji za velkou chybu, že agentura na začátku pouze slibovala peníze a neříkala, že se to bude muset také odpracovat – na úrovni lokálních partnerství, spolupráce s ostatními aktéry i s městem samotným. Takže si myslím, že se do toho vstoupilo špatně,“ uvažuje.

Andrea Brtníková, Jana Jeckelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme