V Rusku navrhují přejmenovat Volgograd zpět na Stalingrad

Ruští veteráni z druhé světové války žádají prezidenta Vladimira Putina, aby Volgogradu vrátil jeho předchozí název - Stalingrad. Putin proti tomu údajně nemá námitky.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vzpomínka bitvy o Stalingrad

Vzpomínka bitvy o Stalingrad | Foto: Petr Jansa

Vladimir Putin prohlásil, že přejmenování Volgogradu je v kompetenci městského úřadu, který ale v tomto případě musí vyhlásit místní referendum.

„Uděláme to, pro co se obyvatelé vysloví,“ řekl ruský prezident.

Nejen lidé v zahraničí, ale už i mladá generace Rusů má problém s tím, kam na mapě Stalingrad umístit, stěžují si váleční veteráni. Pro navrácení přechozího názvu se vyslovila i ruská pravoslavná církev.

Dnešní Volgograd se od roku 1589 do roku 1925 jmenoval Caricyn, do roku 1961 nesl jméno sovětského diktátora Stalina. Stalingradská bitva vstoupila do historie jako přelomový moment ve vývoji druhé světové války a začátek konce nacistické expanze.

Martin Dorazín, kap Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme