Francouzskému tetraplegikovi, kterého udržují při životě přístroje, povolili eutanazii

Vincent Lambert, 39letý hasič z Francie, může zemřít. Rozhodla o tom dnes Státní rada, která je nejvyšší instancí správního soudnictví v zemi. Lambert už šest let žije pouze díky podpoře přístrojů. O eutanazii žádala jeho žena i několik doktorů z nemocnice v Remeši. Proti byli naopak Lambertovi katoličtí rodiče a sourozenci.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ošetřující lékař tetraplegika Vincenta Lamberta, doktor Eric Kariger, vystoupil na tiskové konferenci poté, co francouzská Státní rada povolila provedení eutanazie

Ošetřující lékař tetraplegika Vincenta Lamberta, doktor Eric Kariger, vystoupil na tiskové konferenci poté, co francouzská Státní rada povolila provedení eutanazie | Zdroj: ČTK

Veřejný zpravodaj Státní rady před několika dny možnost usmrcení Vincenta Lamberta podpořil a rada se jeho doporučením zpravidla řídí.

Až do poslední chvíle ale nebylo jasné, jak případ dopadne. Ve Státní radě totiž rozhoduje hned 17 soudců, a to v tajném hlasování. Státní rada si nechala vypracovat několik nových expertíz, které ukázaly, že je Lambert je ve vegetativním stavu a vůbec nevnímá.

Přehrát

00:00 / 00:00

O případ se zajímala redaktorka Silvie Třeslínová

Francouzské zákony zatím povolují jen takzvanou pasivní eutanazii, tedy úmrtí nevyléčitelného pacienta na základě přerušení léčby.

Lékaři tedy přestanou dodávat Lambertovi výživu a hydratovat jeho tělo. Použijí ale sedativa, aby při umírání netrpěl. Podle nejnovějšího vyjádření tak učiní co nejdříve. Rodině bude poskytnuta odborná pomoc lékařů a psychologů.

Vincent Lambert je odkázán na přístroje od automobilové nehody v roce 2008. Kvůli poškození míchy v dolní krční oblasti má zcela ochrnuté všechny čtyři končetiny i trup. Navíc má vážnou poruchu vědomí.

Lékaři z remešské nemocnice i Lambertova manželka chtěli léčbu ukončit už loni, proti tomuto rozhodnutí se ale odvolali pacientovi rodiče. V lednu jim dal správní soud za pravdu. Lambertova manželka a remešská nemocnice ale případ dostaly až ke Státní radě.

Tetraplegie je ochrnutí končetin a trupu způsobené poškozením míchy v dolní krční oblasti. Ochrnutí se dělí do několika úrovní. V nejhorším případě je postižený zcela odkázán na své okolí, protože má ochrnuté celé tělo včetně mluvidel. Pro tyto lidi je nutný elektrický vozík ovládaný bradou, pro komunikaci mohou používat ústní tyčku nebo speciální psací tabulku.

Silvie Třeslínová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme